Verden

EU kan nekte Storbritannia uformelle brexit-samtaler

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har bedt Storbritannia iverksette artikkel 50 umiddelbart, men dette ser det ikke ut til at statsminister David Cameron vil gjøre. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix

EU kommer ikke til å starte samtaler med Storbritannia om å forlate unionen før statsminister David Cameron iverksetter artikkel 50 i Lisboa-traktaten, ifølge en EU-kilde.

  • NTB

Artikkel 50 er mekanismen som formelt innebærer en utmeldelse av unionen. Brussel har angivelig gitt opp håpet om at Cameron kommer til å iverksette denne når EU-toppmøtet i den belgiske hovedstaden starter tirsdag, og dermed kan forhandlingene gå i stå allerede før de har begynt, skriver The Guardian.

– Så lenge det ikke finnes noen kunngjøring, vil det ikke forekomme samtaler, sier en anonym tjenestemann i EU til avisen.

Han legger til at EU er klar for å starte utmeldelsesprosessen «så raskt som mulig», men at det ikke vil skje før Cameron formelt ber om at prosessen starter.

Søndag uttalte EU-kilder at de ikke venter at dette vil skje under denne ukens toppmøte.

– Vi forventer at Cameron vil presentere resultatet av folkeavstemningen og situasjonen i Storbritannia. Vi venter ikke at Cameron vil utløse artikkel 50 på dette stadiet, sa en anonym tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Les mer om

  1. The Guardian
  2. David Cameron
  3. EU
  4. Storbritannia