Verden

Åtteåring ble drept i håndgranat-angrep i Göteborg - politiet frykter hevnaksjoner

Håndgranat-angrepet som kostet en åtte år gammel somalisk gutt livet, var trolig det siste i rekken av gjengrelaterte voldsaksjoner, tror politiet. Forskere tror det kommer flere.

En gutt døde av skadene han fikk i eksplosjonen i en leilighet i Göteborg natt til mandag.
  • Ntb-tt
  • Solveig Ruud
    Journalist

Åtteåringen som døde, var bosatt i England, og bare på besøk i Sverige. Der var han sammen med sin mor og to brødre.

Det opplyser den somaliske guttens far til Daily Mail. Han driver en dagligvareforretning i Birmingham.

Ifølge avisen har faren i dag bekreftet at det var hans sønn som døde. Åtteåringen lå og sov i stuen da en sprengladning - trolig en håndgranat - ble kastet inn i leiligheten i Gøteborg. Tilsammen fem barn og flere voksne lå og sov der da det skjedde.

– Han var en fin gutt, et vakkert barn, sier faren, som beskriver en gutt som var godt likt på skolen og som jobbet hardt med å lære.

Kunne gått enda verre

Gutten døde på sykehuset få timer etter å ha blitt alvorlig skadd. De andre som befant seg i leiligheten slapp fra det med lettere skader.

– Det kunne ha endt enda verre. Dette er avskyelig. Fra utsiden kan man ikke vite hvem eller hvor mange som befinner seg i leiligheten. At det rammer en åtteårig helt uskyldig gutt er avskyelig, sier en talsmann for politiet, Thomas Fuxborg.

Les også

24 uoppklarte drap knyttes til Göteborgs bandekrig

Politiet: Gjengrelatert

Ingen er pågrepet etter håndgranat-angrepet, men politiet tror at det kan ha vært snakk om et gjengrelatert hevndrap, skriver Göteborgs-Posten.

En av mennene som var oppført på adressen, ble dømt for drap etter angrepet mot Vår Krog & Bar i Göteborg i mars 2015.

Ingen er pågrepet eller mistenkt etter eksplosjonen. Politiet undersøkte mandag morgen leiligheten og området rundt.

To unge menn ble skutt og drept da flere maskerte personer stormet kroen og åpnet ild. Politiet betegnet angrepet som en ren likvidering.

Les også

Politilokaler i Göteborg i brann

Tidsspørsmål

Etter hångranatangrepet natt til søndag frykter politiet i Göteborg en opptrapping i gjengkrigen som har pågått de siste årene.

Amir Rostani, som er tilknyttet universitetet i Stockholm og forsker på gjengrelatert kriminalitet, tror at det bare er et tidsspørsmål før det kommer en ny hevnaksjon i Göteborg.

– Selv om det ikke skjer noe med en gang, så kommer det til å skje noe på lengre sikt, sier han.

Noen opptrapping av volden tror Rostani imidlertid ikke at det blir.

Les også

- Vi har vært for naive, sier Göteborg-ordfører

Geografisk tilknytning

– En opptrapping innebærer at det går til et nytt og høyere nivå. Problemet i Göteborg og særlig i visse områder som på Hisingen, er at situasjonen har vært alvorlig lenge, sier han.

Gjengene som nå ligger i krig med hverandre, er løst sammensatte og har en relativt uformell organisasjon, mener Rostani.

– Dette er grupperinger med geografisk tilknytning. Boområdet er viktig for dem, og de virker i det miljøet der de lever, sier han. (©NTB)