Danmark vil ha EU-hjelp for å unngå karikatur-søksmål

En rekke danske aviser risikerer å bli trukket inn for det britiske rettsvesenet etter å ha publisert Muhammed-karikaturer. Også norske aviser risikerer rettssaker. Nå vil den danske justisministeren at EU-kommisjonen rydder opp i lovverket.

Les også:

Etter at en rekke danske aviser publiserte karikaturer av profeten Muhammed krevde den saudiarabiske advokaten Ahmed Zaki Yamani at samtlige av dem kom med en offentlig unnskylding.

Yamani er sønn av landets søkkrike eks-oljeminister Ahmed Al-Yamani, og han fører saken på vegne av rundt 95 000 etterkommere av profeten Muhammed som føler seg krenket av karikaturene.

Det vil være en meget ubehagelig og uakseptabel innskrenking av ytringsfriheten.
Lars Barfoed, Danmarks justisminister

Truer også Norge

Av de 16 avisene som mottok Yamanis brevet er det kun Politiken som hittil har svart. I februar

Les også

Muhammed-tegner reagerer sterkt på avisbeklagelse

med muslimske grupper, og beklaget at muslimer ble krenket da Muhammed-karikaturene ble gjenopptrykket i 2008.

I et intervju med Berlingske.dk tidligere denne måneden sa Yamani at advokatfirmaet nå la saken mot Politiken død, og at han snart ville offentliggjøre sine neste juridiske skritt mot de øvrige avisene.

Advokaten har truet med søksmål både i Danmark og Storbritannia. Han har også annonsert at aviser i flere land, deriblant Norge, står for tur.

Les også:

Les også

Øksemann angrep Muhammed-tegner

Vil ha hjelp fra EU

Den danske justisministeren Lars Barfoed mener det er uakseptabelt dersom danske aviser kan bli dømt i Storbritannia for ytringer som er lovlige i hjemlandet.

— Det vil være en meget ubehagelig og uakseptabel innskrenking av ytringsfriheten. Derfor fremmer jeg saken overfor EU-kommisjonen, sier han ifølge Politiken.dk.

I første omgang vil Barfoed at EU-kommisjonen skal se på reglene som pålegger EU-landene å anerkjenne hverandres dommer, slik at man kan unngå denne problematikken.

Initiativet fra den danske justisministeren er interessant. Det trengs en avklaring rundt lovverket.
Lars Helle, konstituert ansvarlig redaktør i Dagbladet

Storbritannias «injurieturisme» skaper problemer

På tross av at de aktuelle avisene i Danmark, Norge, Tyskland og Frankrike sannsynligvis ikke trenger å frykte søksmål i eget land, er trusselen om «langvarige og kostbare juridiske saker» likevel ikke uproblematisk.

I Storbritannia er nemlig den svært omdiskuterte injurielovgivningen bygd opp slik at det nærmest er fritt frem for søksmål. EU-lovgivningen gjør også at en eventuell erstatning som blir tilkjent ved en britisk domstol kan innkreves i Danmark.

Dersom den saksøkte parten ikke møter i retten i slike saker, sier britisk lov at saken er tapt og at saksøker skal få erstatningen det er gjort krav på, skriver Berlingske.dk.

- Interessant initiativ

Konstituert sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet opplyser til Aftenposten.no at avisen foreløpig ikke har mottatt konkrete trusler om søksmål, og at problemstillingen derfor ikke er aktuell for dem nå. Likevel ser han med interesse på det som skjer i Danmark.

- Initiativet fra den danske justisministeren er interessant. Det trengs en avklaring rundt EU-lovverket, sier han.

Helle er kjent med «injurieturismen» i Storbritannia, men er klar på at han ikke frykter noe søksmål.

— Likevel er det klart at vi ønsker å lage avis fremfor å stå i retten, sier Helle.