Verden

Dømt til døden for tredje gang

KISANGANI (Aftenposten.no): Tjostolv Moland og Joshua French ble torsdag nok en gang dømt til døden av militærdomstolen i Kisangani.

Drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: FOTO:SCANPIX

 • Jon Dagsland Holgersen
 • Thomas Hubert
 • Dov Lilemo

Les også:

Saken oppdateres.

Tjostolv Moland og Joshua French ble torsdag for tredje gang dømt til døden for drapsforsøk og væpnet ran.

Må også betale erstatning

Det kom fram under dagens domsavsigelse i Kisangani.

Moland dømmes i tillegg til 20 års fengsel for våpenbesittelse, og de to må betale erstatning til familien til den drepte sjåføren.

De to er også dømt for spionasje, men retten har ikke slått fast at de spionerte på oppdrag for Norge. Dermed frafalt Kongo de astronomiske erstatningssummene som tidligere er krevd av Norge. Den norske stat er sammen med Moland og French imidlertid dømt solidarisk ansvarlige til å betale erstatningene til sjåførens familie.

De to nordmennene ønsket ikke å gi noen umiddelbar kommentar etter domsavsigelsen. Nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, opplyser til Aftenposten.no at det er positivt at tiltalen om spionasje frafalles.

— Det at tiltalen om spionasje er tatt bort øker sjansen for utlevering, sier Furuholmen, som har bistått under rettssaken, men ikke er i Kongo nå.

Brukte garasje som rettslokale

Ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French ble avsluttet i domstolen i Kisangani tirsdag i forrige uke. Dagens domsavsigelse startet like etter klokken 09.

Dommen ble lest opp i en garasje i bakgården til militærtrubunalet. Den opprinnelige rettssalen var leid ut til konsert, og derfor måtte domsavsigelsen flyttes til dette lokalet, som er delvis utendørs, men under tak.

Nestleder for retten, major Rufin Kilimpili , brukte langt tid i dag på å gjengi historien om de to nordmennenes reise i Kongos jungel, slik retten oppfattet den.

Versjonen hans var sammenfallende med aktoratets versjon, og det de kongolesiske vitnene hadde fortalt i retten.

— Ville stjele bilen

Domstolpresident Pierre Mawa fortsatte deretter med å drøfte de juridiske implikasjonene av saken. Retten drøftet spionasjeanklagene ved å peke på at de hadde med seg militære ID-kort, våpen, GPS og kart.

Han anerkjente forsvarets argumenter om at GPS og kart er noe enhver turist kan ha med seg på tur, men viste blant annet til en SMS om et «oppdrag» som retten mener beviste at de drev spionasje i Kongo.

Når det gjelder drapsanklagen fastholdt domstolpresidenten at sjåføren ble drept fordi Moland og French ønsket å stjele bilen for å kunne fullføre oppdraget, fordi motorsykkelen deres hadde brutt sammen.

- De ønsket å skaffe seg en raskere og pålitelig form for transport, sa Mawa.

Mawa stadfestet også tiltalepostene om ulovlig våpenbesittelse og konspirasjon.

- Utmattet

French og Moland har tidligere varslet at de ikke vil anke dommen i håp om at en utleveringsprosess kan settes i gang. Familien til Joshua French skrev dette på sin egen nettside i forkant av domsavsigelsen:

- Gutta våre er utmattet og orker ikke å være mye lenger i ett fengsel i Kongo. De vil derfor sannsynligvis ikke anke uansett utfall av dommen. Det gjør denne domsavsigelsen så sinnsykt mye mer spennende enn de forrige.

Videointervjuet under er fra 25. mai i år.

 1. Les også

  Moland og French får dommen torsdag

 2. Les også

  Kongo: Gjentar erstatningskrav mot Norge

 3. Les også

  Retten avviste søksmål fra passasjer

 4. Les også

  Sprik i forklaringene i Kongo

 5. Les også

  Måtte rekonstrurere drapet

 6. Les også

  Furuholmen: - Denne runden er mer skremmende

 7. Les også

  Kongo-rettssak rammer bistandsprosjekter

Relevante artikler

 1. NORGE

  Joshua French til NRK: – Det verste var å finne Tjostolv død

 2. POLITIKK

  Stortingsrepresentant: French bør betale for norske myndigheters innsats

 3. NORGE

  Dette er historien om Joshua French

 4. NORGE

  Kripos: Kongo-oppdrag kan straffes i Norge

 5. POLITIKK

  Joshua French ankom Norge 17. mai

 6. NORGE

  Joshua French utskrevet fra sykehus