- Enige om ny regjering

David Cameron og Nick Clegg er enige om hovedpunktene for å danne regjering sammen, melder Sky News.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg

Mye tyder på at det blir en koalisjonsregjering i Storbritannia der Det konservative partiet og Liberaldemokratene deler makten, skriver Sky News.

De to partiene har til sammen et flertall av setene i den britiske nasjonalforsamlingen.

— Rammene for en avtale er satt, men partiene må nå gå til parlamentsmedlemmene for å legge frem avtalen for dem. Ting beveger seg raskt nå. Så fort møtene i ettermiddag er holdt, tror jeg ting vil skje veldig, veldig raskt, sier Sky News-journalisten Joey Jones til egen nettside.

Det kan i så fall bety at Gordon Brown har svært kort tid igjen som britenes statsminister – og kanskje også som

Les også

Han kan ta Labour i havn

.

Rundt klokken 17 norsk tid uttalte talsmann David Laws for Liberaldemokratene at det er progresjon i samtalene. Han sa imidlertid ikke om det nærmet seg en avtale.

Laws la vekt på at partene må bli enige om noen viktige punkter dersom det skal bli en avtale.

— Stor fremgang

Tidligere partileder for Toryene (Det konservative partiet), William Hague, gjorde lite for å dempe forventingene da han møtte pressen i London i ettermiddag.

William Hague. FOTO: AFP

— Forhandlingspartene jobber veldig bra sammen. Vi har gjort stor fremgang med Liberaldemokratene i dag, sa Hague. Hague er tippet av mange til å bli Storbritannias neste utenriksminister dersom Toryene tar makten i landet.

Vil ha rask avgjørelse

De to partilederne David Cameron og Nick Clegg skal ha hatt en «konstruktiv og positiv» telefonsamtale mandag morgen, skriver Sky News, som oppgir anonyme kilder for denne informasjonen.

Både Cameron og Clegg har gjentatte ganger gjort det klart at det er nødvendig med en løsning i løpet av kort tid. Ustabile finansmarkeder i Europa gjør at behovet for en stabil politisk situasjon er stor.

- Jeg har lyst til å komme til en avgjørelse så raskt som mulig. Men det må være den riktige avgjørelsen, sa Clegg tidligere på mandag.

Labour straffet av velgerne

Liberaldemokratene står politisk nærmere Gordon Brown og Labour-partiet enn Toryene, men flere analytikere har påpekt at det ville vært svært skadelig for Clegg og hans parti dersom han skulle inngått en allianse med et parti som ble svært hardt straffet ved valget i forrige uke.

Labour-partiet tapte 91 seter i nasjonalforsamlingen ved valget på torsdag, mens Toryene økte sitt antall med 97. Liberaldemokratene fikk en nedgang på fem plasser, til tross for at Clegg og hans parti lå svært godt an på flere meningsmålinger før valget.

Valget endte med et såkalt «hung parliament», der ingen av de to tradisjonelt største britiske partiene fikk rent flertall av plassene i parlamentet. Dermed er begge avhengige av Liberaldemokratene for å danne regjering.

Labour ville ikke fått rent flertall selv med Liberaldemokratene på laget, noe som har gjort at mange har avvist tanken om en koalisjon mellom disse to partiene.

Kan danne mindretallsregjering

En avtale mellom Toryene og Liberaldemokratene betyr ikke nødvendigvis at begge havner i regjering. Partiene kan inngå et løst samarbeid der Det konservative partiet sitter med regjeringsmakten samtidig som Clegg og hans parti blir lovet stor innflytelse.

Flere Tory-politikere mener at en mindretallsregjering er den beste løsningen for partiet, og at Liberaldemokratene står for langt unna Toryene politisk.

De to partiene er svært uenige på en rekke punkter, blant annet i asylpolitikken og når det gjelder forholdet til EU. Clegg ønsker en mykere asylpolitikk og et tettere forhold til EU, mens Cameron har synspunkter i motsatt retning.

Mindretallsregjeringer har en tradisjon i Storbritannia for å bryte sammen etter svært kort tid.