Verden

Antallet sivile drept i flyangrep tredoblet på tre år i Afghanistan

Antallet sivile som er drept i flyangrep utført av USA og deres allierte i Afghanistan er mer enn tredoblet de tre siste årene, viser en ny rapport.

Dette bildet viser innbyggere i Baghlan-provinsen som demonstrerer etter et flyangrep i juli 2019. Syv personer døde i angrepet. Seks av dem var barn.
  • NTB

Bare i 2019 ble rundt 700 sivile afghanere drept i flyangrep, og dette var flere enn noe annet år etter at USA og andre vestlige land i 2001 hjalp en allianse av krigsherrer og opprørere til makten i Kabul.

Det går fram av en rapport utarbeidet av forskere tilknyttet Cost of War-prosjektet ved Brown University i USA, ledet av Neta C. Crawford.

Lempet på reglene

Ifølge forskerne skyldes det økte antallet drepte sivile blant annet at USA i 2017 lempet på reglene for hvilke mål som kunne angripes i Afghanistan.

Antallet flyangrep har samtidig steget i takt med at USA har redusert antallet soldater på bakken i landet, viser rapporten.

USAs flyangrep i Afghanistan har ført til en stor økning i sivile tap, ifølge en rapport. Bildet viser et jagerfly på hangarskipet USS Nimitz.

USA har også brukt flyangrep taktisk for å legge press på Taliban, som de har forhandlet med, konkluderes det videre.

Dette har bidratt til en økning i antallet sivile tap i flyangrep på hele 330 prosent de siste tre årene, viser rapporten.

Flere afghanske angrep

Etter at USA og Taliban i februar i år inngikk en avtale om våpenhvile seg imellom, som siden har ledet til direkte fredssamtaler mellom Taliban og regjeringen i Kabul, har amerikanerne trappet ned flyangrepene.

Det afghanske flyvåpenet har samtidig trappet opp sine angrep for å legge press på Taliban ved forhandlingsbordet.

Les også

26.000 barn er drept eller skadet i Afghanistan siden 2005

Flere enn noensinne

– Det afghanske flyvåpenet skader nå flere sivile afghanere enn på noe annet tidspunkt i historien, konstaterer rapporten fra Brown University.

I oktober 2015 ble Leger uten grensers feltsykehus i Kunduz angrepet av amerikanske fly. 42 ble drept. Noen ble brent levende mens de lå i sykehussengene.

I årets seks første måneder ble minst 86 sivile afghanere drept og 103 såret i afghanske flyangrep.

De påfølgende tre månedene, da den afghanske regjeringen hadde satt seg ved forhandlingsbordet med Taliban, ble minst 70 sivile drept og 90 såret.

Frykter motangrep

Crawford oppfordrer partene til å forhandle fram en våpenhvile mens de forhandler om fred, for å unngå flere sivile ofre.

Hun frykter samtidig at Taliban kan komme til å svare på flyangrepene med å trappe opp sine angrep. Også de koster ofte sivile liv.

En gutt får behandling etter et flyangrep i Helmand-provinsen 28. november 2018.

– Med mindre det blir en våpenhvile, kommer begge parter til å fortsette å skaffe seg taktiske fordeler mens forhandlingene pågår. Sivile dødstall kommer sannsynligvis til å stige, sier hun.

«Umåtelig stort og sjokkerende»

FN er sterkt bekymret for utviklingen i Afghanistan, selv om det var en reduksjon i antallet sivile som ble drept der i årets ni første måneder.

Ifølge FNs kontor i Afghanistan (Unama) ble 2.117 sivile drept og 3.822 såret fra januar til og med september, noe som var 30 prosent færre enn i samme periode i fjor.

Det er likevel et «umåtelig stort og sjokkerende» tall, konstaterer FN.

40 prosent av de sivile som ble drept i perioden, var barn.

Taliban, den ytterliggående islamistgruppa IS og andre opprørere sto bak 58 prosent av de sivile tapene, mens regjeringsstyrker sto bak 28 prosent.

Les også

  1. Norske soldater blir værende i Afghanistan

  2. Afghanistan: Har drept Taliban-topp

  3. Australske soldater sparkes etter gransking av mulige krigsforbrytelser

Les mer om

  1. Afghanistan
  2. Krig
  3. Konflikt
  4. USA
  5. Nato