Verden

Peter Madsen pågrepet etter å ha rømt fra fengsel

Den livstidsdømte danske ubåtbyggeren tok en kvinne som gissel og kom seg utenfor fengselsmurene tirsdag.

Langs veien 400–500 meter fra fengselet, ser man Peter Madsen omringet av politi.
  • Kristian Havnes Klemetzen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

På et pressemøte tirsdag ettermiddag bekrefter dansk politi at det var livstidsdømte Peter Madsen som forsøkte å rømme fra fengselet utenfor København tirsdag formiddag.

– Vi har hatt en helt usedvanlig sikkerhetssituasjon. Drapsdømte Peter Madsen har truet seg ut av fengselet. Han har truet en ansatt. Ingen er kommet fysisk til skade. Men det har vært meget psykisk belastende for de involverte.

Det sier institusjonssjef Hanne Høegh Rasmussen ved Herstedevester fengsel.

Politiinspektør Mogens Lauridsen hos Københavns Vestegns Politi, forteller at politiet klokken 10.21 fikk melding om situasjonen. Madsen ble pågrepet allerede fem minutter senere. Fengselspersonalet som fulgte etter kunne påvise hvor han var.

Fryktet bombebelte

Madsen hadde ved pågripelsen på seg et magebelte som ifølge politiet lignet et bombebelte. Derfor trakk politiet seg tilbake etter å ha satt håndjern på ham.

– Vi fikk spesialister til å undersøke beltet. Ingenting tyder på at det var sprengstoff i det, sier Lauridsen.

Politiet fortalte også at Madsen sprang inn i en hvit varebil ved fengselet. Der ble han anholdt. Politiet har hatt «språklige utfordringer» i avhøret av sjåføren. Han snakker ikke dansk.

– Vi har nå ingen mistanke om at Madsen har hatt hjelp på utsiden. Men dette er noe vi undersøker, sier Lauridsen i politiet.

Sittende i gresset

Bildene fra stedet tidligere i dag viste Peter Madsen sittende i gresset, mens politiet siktet på ham med våpen. Dansk politi rykket ut med både skarpskyttere, bombegruppe og mobil kommandosentral til stedet, som er 400–500 meter fra fengselet.

Ifølge Ekstra Bladets opplysninger har Madsen tidligere sittet i isolasjon i fengselet på grunn av mistanke om fluktplaner.

Kilder sier til B.T. at 49-åringen truet seg ut av fengselet ved å si at han hadde en bombe. Dette er ikke bekreftet.

Livstidsdom

Madsen sitter i fengsel med en livstidsdom for å ha mishandlet og drept den svenske journalisten Kim Wall.

Peter Madsen bygget ubåten UC3 Nautilus. Wall skulle i 2017 være med på en tur i ubåten for å lage reportasje. Madsen ble i 2018 dømt til livstid i fengsel for seksuell mishandling og drap.

A-magasinet møtte Walls foreldre tre år etter at datteren forsvant. De ønsker at hun skal huskes for alt annet enn drapet.

Les mer om

  1. Danmark
  2. Peter Madsen
  3. Drap
  4. Ubåt