Verden

Mystiske fugledødsfall i Sverige

Mystisk massedød av fugler også i Sverige. Lensveterinær mener fuglene kan ha blitt skremt ihjel.

Minst 40 døde fugler regnet ned fra himmelen i Falköping i Sverige ved midnatt tirsdag.
  • Vibeke Buan
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De siste dagene har flere tusen døde fugler falt ned fra himmelen i delstaten Arkansas i USA. Tirsdag kveld skjedde det samme i byen Falköping i Sverige.

På vei hjem fra jobb sent på kvelden oppdaget Drilon Hulaj og hans kolleger plutselig at gaten foran dem var full av svarte døde fugler, skriver Aftonbladet.se .

— Vi hadde lest om fugledøden i USA, og tenkte med en gang at det må være en sammenheng, sier Hulaj til den svenske nettavisen.

Fugledød i USA

I Arkansas begynte fuglene å falle ned fra himmelen ved midnatt på nyttårsaften. Forskere tror de kan ha dødd etter å ha bli stresset på grunn av fyrverkeriene.

I Falköping er det i følge Aftonbladet.se et hundretalls døde fugler som har falt på bakken. Expressen.se skriver at det skal være rundt 40 døde fugler.

Robert ter Horst, som er lensveterinær i Västre Götaland, sier til Aftenposten.no de har fått tall fra redningstjenesten i Falköping, og at det er mellom 40 og 50 døde fugler som er funnet på veien.

Veterinæren vil ikke spekulere i hva som kan være årsaken til den tilsynelatende mystiske massefugledøden.

- En lokal veterinær har nå vært ute og tatt et antall fugler inn for undersøkelser og analyser. Vi går nå metodisk til verks. Fuglene vil bli obdusert, og så får vi avvente resultatene, sier ter Horst til Aftenposten.no.

Senere på dagen sier ter Horst at de har kommet til en foreløpig konklusjon om årsaken til fugledødsfallene.

— En del ble skremt i hjel, og en del har blitt påkjørt etter å ha vært så skremt at de ikke flyttet seg fra veien da bilene kom, sier ter Horst til VG Nett.

(Artikkelen fortsetter under videospilleren.)

— Stresses til døde

De døde fuglene skal være kaier, som er den minste fuglen i kråkefamilien.

- Dette er en veldig uvanlig hendelse. Jeg kan ikke huske å ha hørt om noe lignende tidligere, sier Åke Abrahamsson, lederen for Falbygdens fågelklubb i Falköping, til Aftenposten.no.

— Nå må vi finne ut hva som har skjedd som har ført til at så mange fugler dør uten noen åpenbar grunn. Noen må ha sett noe, og noe spesielt må ha forårsaket dette, sier Abrahamsson.

Også ornitolog Anders Wirdheim er overrasket over det mystiske fuglefunnet.

— Hvis kaier blir utsatt for gjentatte forstyrrelser nattestid kan de bli så stresset at de flyr ihjel seg. Enten dør de av utmattelse, eller så flyr de inn i vaiere, grener og master i mørket, sier ornitologen til Aftonbladet.se.

Forgiftet?

Leder Alv Ottar Folkestad i Norsk Ornitologisk Forening tror imidlertid ikke stress er årsaken til den plutselige fugledøden i Falköping.

- I trekkperioden kan det oppstå stressituasjoner som kan få hele fugleflokker til å kollapse og kort og godt falle ned. Men det er lite sannsynlig her, sier Folkestad til Aftenposten.no.

— Jeg vil forvente at årsaken er å finne i området. Det kan være snakk om fysiske forhold. Vi vet at kaier overnatter i store flokker, og mange av disse døde fuglene lå i veien. Kanskje har de blitt truffet av en stor bil. I tillegg går kaiene til dels på søppelfyllinger, så det kan også tenkes at de kan ha blitt akutt forgiftet, sier Folkestad.

Sperret gaten

Både politiet, kommunen og redningstjenesten ble varslet om funnet av de døde fuglene ved midnatt tirsdag.

— Veien er sperret av inntil videre fordi det ventes en veterinær til stedet, sier Andreas Wederbrand i politiet i Skövde til Aftonbladet.se.

Vakthavende ved politiet i Västra Götaland, Johan Ljung, sier til Expressen at fugledøden at det ikke nødvendigvis er så mye mystisk bak fugledøden.

— Det er veldig rart. Men det kan finnes en naturlig forklaring. Fuglene kan for eksempel ha blitt skutt, sier Ljung.