Verden

380 grindhvaler døde på Tasmania

Tross iherdig redningsinnsats har 380 grindhvaler bukket under etter å ha strandet langs kysten av Tasmania i Australia.

Redningsmannskaper bestående blant andre av frivillige og fiskere prøver å redde de strandede hvalene i Macquarie Harbour på Tasmania. Til sammen har om lag 470 grindhvaler strandet på vestkysten av øya. Foto: Brodie Weeding / pool via AP / NTB

 • NTB-DPA

Redningsarbeidere har klart å redde 50 hvaler og 30 antas fortsatt å være i live, opplyser Nic Deka i australske miljømyndigheter.

Marinbiologer mener det aldri tidligere har strandet så mange hvaler i Australia.

Grindhvaler ligger på rekke og rad utenfor kystbyen Strahan på Tasmania i Australia. Om lag 470 hvaler strandet i området, og onsdag var det klart at minst 380 av dem er døde. Foto: Australian Broadcast Corporation / AP / NTB

Alarmen gikk mandag da 270 hvaler strandet på tre ulike steder ved Macquarie Harbour. Ytterligere 200 hvaler ble onsdag morgen funnet døde 7–10 kilometer lenger sør.

En død hval ligger skylt opp på stranden i Tasmania, 22.september. Foto: BILAL RASHID / Reuters

Iherdig redningsarbeid pågår nå får å redde så mange av hvalene som mulig. Foto: BILAL RASHID / Reuters

Den utfordrende redningsaksjonen startet tirsdag. Et mannskap på om lag 60 bestående av blant annet frivillige og fiskere deltar og forsøker å redde hvalene som har best sjanse til å overleve.

Redningsarbeidere tråler vannet i dykkerutstyr og med båter for å bistå hvalene. Foto: Brodie Weeding / POOL The Advocate

Båtene i redningsarbeidet brukes til å tråle hvalene vekk. Hjelpearbeiderne har klart å få 25 hvaler tilbake til havet. Foto: Brodie Weeding / POOL The Advocate

– Vi vil fortsette innsatsen for å frigjøre så mange dyr som vi kan. Vi vil fortsette å jobbe så lenge det er levende dyr, sier Deka.

Krevende redningsarbeid

I redningsaksjonen brukes store slynger festet til båter. Men arbeidet er svært krevende for dem som forsøker å hjelpe hvalene. De står i kaldt vann opp til brysthøyde, og må gjøre jobben på skift.

– Det er utmattende både fysisk og følelsesmessig, sier Deka.

Redningsarbeidet påvirker de som bistår. Foto: BILAL RASHID / X04130

Det er ikke uvanlig at hvaler strander på Tasmania, men antallet denne gangen er sjeldent høyt. Det er mer enn ti år siden sist over 150 hvaler strandet på denne måten.

Umulig å hindre

Marinbiolog Kris Carlyon sier de ikke vet hvorfor hvalene strandet, men at det kan skyldes et uhell eller feilnavigasjon.

– Det er nær sagt umulig å hindre slike hendelser. Det er ingenting som tyder på at dette har en menneskelig årsak. Dette er et naturfenomen, sier Carlyon.

Han forteller at hval har strandet også før menneskene begynte å vandre på jorden. Det fins også fossiler av slike strandede hvaler.

Les også

Kjemper for å redde over 200 strandede hvaler

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kjemper for å redde over 200 strandede hvaler

 2. VERDEN

  Som 16-åring overlevde Hassan et skipsforlis. Nå redder han migranter i Middelhavet.

 3. FOTBALL

  Branns hjemmeproblemer fortsetter

 4. VERDEN

  Sudansk 16-åring funnet død på fransk strand

 5. FOTBALL

  Keeperhelten tok nesten til tårene: – Det har vært et veldig tøft år på og utenfor banen

 6. VERDEN

  Han ble dødsdømt for drapet på Dagblad-journalisten Carsten Thomassen. Nå er han trolig løslatt.