Verden

Tiltalte tar taxi til fengselet i Bolivia

De tiltalte i Bolivia tar taxi tilbake til fengselet etter endt dag i retten. Her er det Madeleine Rodriguez og vokterne hennes som praier en taxi utenfor tinghuset. Foto: Hans O. Torgersen

<strong>Cochabamba (Aftenposten.no):</strong> Lenket til politibetjenter står de tiltalte i kokainsaken i Bolivia på gaten og praier taxi for komme tilbake til fengselet etter rettsmøtet.

— Det er fint med frisk luft, så lenge det varer, sier Madeleine Rodroguez (23) til Aftenposten.no utenfor tinghuset i Cochabamba.

Noen timer tidligere ble hun eksaminert av aktor i saken, statsadvokat Claudia Mancilla, som ikke hadde på silkehansker.

På et tidspunkt under torsdagens rettsmøte rant det over for 23-åringen, som nærmest ropte til statsadvokaten

Les også

- Hører du ikke hva jeg sier?

.

— Alle har mitt nummer

Utbruddet kom da aktor stilte spørsmål omkring Rodriguezs tre mobiltelefoner og hennes kontakt med de andre tiltalte i saken:

- Du fortalte at du hadde et godt vennskap med Augusto (Augusto Toro-Blacutt (24), red.anm.) og hans kjæreste. Vet du telefonnummerne deres?

— Ja, jeg kjenner hennes telefonnummer.

- Men hvordan kunne du ringe Augusto?

— Alle har mine telefonnummer.

- De ringte deg på alle dine tre telefoner?

— Ja, alle har mine telefonnummer.

Artikkelen fortsetter under videoen.

— Onkelen betalte

Tidligere under sin forklaring for retten, fortalte Rodriguez at det var Augustus onkel, som også er tiltalt i saken, som inviterte de tre norske kvinnene til Bolivia og betalte flybilletter og opphold.

Dette nektet onkelen for da han senere på dagen forklarte seg.

- Jeg betalte for hotellet deres, men det var alt jeg betalte for. Jeg var guide og sjåfør for dem og Madeleine betalte meg 400 dollar for det, fortalte mannen, som sammen med sin kone sitter tiltalt i saken der strafframmen er ti-25 års fengsel.

Hvorfor han betalte for hotellet? Han solgte kvitteringen videre, slik at kjøperen kunne få skattelette. Dette er utbredt i Bolivia, der skattesystemet er basert på at du må dokumentere hvilke utgifter du har.

Hvis utgiftene er større enn inntektene, slipper du å betale skatt.

Flere forklaringer

Rettssaken mot Madeleine Rodriguez, Stina Brendemo Hagen, Augusto Toro-Blacutt og flere bolivianere, fortsetter fredag klokken 15.30 lokal tid, med forklaringene til de siste tiltalte.

Retten starter deretter avhørene av 19 vitner i saken, blant annet en Kripos-etterforsker og flere bolivianske polititjenestemenn.

Også Brendemo Hagens mor står på vitnelisten. Hun kunne dermed ikke være til stede i retten da datteren torsdag forklarte seg.

Brendemo Hagen brøt ut i gråt da hun forklarte seg om at medtiltalte Rodriguez i telefonsamtaler med Augusto Toro-Blacutt som ”sjefen”.

Etter at hun fortalte dette i retten, ga hun via tolken beskjed til aktor at hun er redd og ønsker å bytte fengsel.

Hun har i nesten to år sittet i varetekt i samme fengsel i Cochabamba som Madeleine Rodriguez.