Verden

Amy Coney Barrett blir ny dommer i USAs høyesterett

I natt feiret president en stor seier bare en uke før presidentvalget. Amy Coney Barrett (48) blir ny dommer i USAs høyesterett.

President Donald Trump og påtroppende høyesterettsdommer Amy Coney Barrett under en seremoni ved Det hvite hus mandag, like etter at Barretts kandidatur ble godkjent av Senatet.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

52 senatorer stemte for sjubarnsmoren fra Lousiana, 48 i mot. Dermed er seks av de ni dommerne i landets høyeste domstol utnevnt av republikanske presidenter.

Barrett er den tredje høyesterettsdommeren innsatt av president Donald Trump og godkjennes bare en drøy uke før presidentvalget.

Mandag kveld amerikansk tid, i beste sendetid og en time knapp time etter at et flertall i Senatet hadde bekreftet utnevnelsen, var Barret på plass i Det hvite hus.

Barrett etterfølger den liberale høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg, som døde forrige måned.

– Barret-familien har kapret Amerikas hjerte. Det er veldig passende at dommer Barrett overtar setet til en pionér for kvinner, dommer Ruth Bader Ginsburg, sa president Donald Trump da han sto ved Barrets side.

Tommel opp fra Mitch McConnell, republikanernes flertallsleder i Senatet, etter Barrett-avstemningen. 52 av de 53 republikanske senatorene, blant dem McConnell, stemte ja.

Høyesterettsdommer Clarence Thomas, en annen av dommerne som regnes til den konservative fløyen, håndterte edsavleggelsen.

– Jeg står her i kveld og er dypt stolt og beæret, sa Barret, og lovet å gjøre jobben uavhengig og uten frykt.

Barrett skal tas i ed ytterligere en gang i en seremoni i høyesterett tirsdag. Deretter vil hun kunne sette i gang med arbeidet ved USAs høyeste domstol.

– Dette er en stor dag for USA, for vår grunnlov og for den rettferdige og upartiske rettssikkerheten, sa Trump på scenen foran rundt 200 fremmøtte folkevalgte og andre støttespillere.

Forrige gang det var et arrangement i Det hvite hus for å presentere Barret, satt folk tett i tett og mange ble smittet av koronaviruset. President Donald Trump var en av flere som fikk påvist viruset kort tid etterpå.

President Donald Trump og Barretts ektemann Jesse ser på mens Amy Coney Barrett blir tatt i ed som ny høyesterettsdommer.

Sinne på venstresida

Aldri før har en høyesterettsdommer blitt godkjent så tett opp mot valget. Trump nominerte Barrett etter at den liberale høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg døde i september.

Nominasjonen og den senere prosessen for å hå henne godkjent har ført til bred fordømmelse fra Demokratene. De har vist til at republikanernes flertallsleder Mitch McConnell i 2016 nektet å holde avstemning for daværende president Barack Obamas kandidat Merrick Garland.

McConnell sa da at man ikke burde holde en slik avstemning i et valgår, fordi det amerikanske folk bør få ta avgjørelsen om hvem som skal få utnevne landets neste høyesterettsdommer.

– Dere vinner kanskje denne avstemningen, men dere vil aldri i livet få troverdigheten deres tilbake, raste Demokratenes mindretallsleder Chuck Schumer før avstemningen mandag.

Flere av Schumers partifeller har slengt seg på og rettet skarp kritikk mot prosessen, deriblant visepresidentkandidat Kamala Harris og presidentkandidat Joe Biden.

Biden kalte utnevnelsen for «forhastet og uten sidestykke».

Les også

Trumps utpekte dommer har vært i grillen. Her er det hun sa om abort, homofile ekteskap og ektemannen.

Barrett etterfølger Ruth Bader Ginsburg, som døde i forrige måned.

Fornøyde republikanere

Ifølge republikanernes flertallsleder Mitch McConnell var imidlertid det å stemme for å godkjenne Barrett noe som burde «gjøre enhver senator stolt».

Republikaneren Lindsey Graham, som leder justiskomiteen, beskriver sjubarnsmoren Barrett som et forbilde for konservative kvinner.

– Dette er historisk, sa han mandag.

Av Senatets 53 republikanske senatorer var det kun moderate Susan Collins som stemte nei. Ingen demokrater stemte for, og Barrett ble dermed den første høyesterettsdommeren i moderne tid som ikke har fått en eneste stemme fra opposisjonen.

Konservativt flertall i lang tid

Dommerne i høyesterett sitter på livstid eller frem til de velger å pensjonere seg.

Det betyr at den konservative fløyen vil kunne dominere domstolen i mange år fremover, noe som vil kunne få konsekvenser for blant annet kvinners rett til abort, for likekjønnet ekteskap og for ekspresident Barack Obamas helsereform.

Les også

  1. Hva mener Amy Coney Barrett om abort, våpen og innvandring?

  2. Mer bitterhet, mer splid. Ginsburgs død bringer mer av det USA trenger aller minst.

Les mer om

  1. USA-valget 2020
  2. USA
  3. Amerikansk politikk
  4. Donald Trump