Verden

- Avsettelsen ikke et militærkupp

Avsettelsen av Mohamed Mursi er ikke et militærkupp, ifølge seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Henrik Thune.

Enda en gang har militæret tatt kontrollen i Egypts gater. Det samme var tilfellet da Mubarak ble avsatt i februar 2011. Khalil Hamra, AP

 • Ntb

Thune kaller fjerningen av Mursi «et demokratisk kupp», der hæren har bistått.

— Det er en konsekvens av at den demokratiske prosessen har gått av sporet det siste året, noe som er begge parters ansvar, sier Thune til NTB.

Han ser avsettelsen som del av en pågående revolusjon i Egypt, men understreker at den ikke løser landets grunnleggende problemer.

Verken USA, Storbritannia, EU eller FN karakteriserte i sine første kommentarer avsettelsen av Mursi som et militærkupp.

Kupp

Ifølge lederen for den egyptiske opposisjonen var fjerningen av Mohamed Mursi en revolusjon, ikke et kupp.

— Det som skjedde i dag i Kairo, i Alexandria og alle byer og landsbyer i Egypt, var en folkelig revolusjon mot Det muslimske brorskapets styre, sier lederen for det sosialdemokratiske partiet, Mohammed Abu al-Ghar.

Henrik Thune, NUPI Hansen Mariell Amélie Lind/Aftenposten

— Dette var ikke et militærkupp, det var en revolusjon med hjelp av militæret. Vi ønsker ikke og vil ikke akseptere et militærstyre. Rollen til hæren og politiet vil bli å bevare indre sikkerhet og grensekontroll. Politisk arbeid vil bli utført av sivile styrker, sier han videre.Egypt-eksperten Jakob Skovgaard-Petersen, professor ved Københavns Universitet, er uenig:

— Det er sterkt bekymringsverdig. I mine øyne er det et militærkupp selv om militæret ikke tar makten, men gir den til noen. Polariseringen som har vært i Egypt stanser ikke med dette, den blir sementert, sier professoren.

«Omringet»

Thune mener viktige spørsmål fremover blir hvor lang tid overgangsprosessen tar og hvordan Det muslimske brorskap forholder seg til den.

Lederen av NUPIs program for Midtøstenpolitikk peker på at brorskapet nå er «omringet» politisk ved at ikke bare opposisjonen, men også det nest største islamistiske partiet al-Nour, støtter fjerningen av Mursi.

Han mener det blir svært viktig å skape et bedre klima mellom de politiske partiene, og fremholder at forfølgelse av brorskapmedlemmer bare vil skape større rift mellom gruppene.

— Dette et kjempeslag mot brorskapet. De har to veier de kan gå. De kan komme tilbake politisk eller de kan gå tilbake til det de var, en religiøs, ikke-politisk bevegelse. Det er et stort spørsmål om dette er slutten på brorskapet som politisk parti, sier Thune til NTB.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dødsdom mot Egypts tidligere president oppheves

 2. VERDEN

  Da det meldte seg motkandidater ved presidentvalget, grep eksgeneralen til et velkjent triks

 3. VERDEN

  HRW: Ber FN etterforske Mursis død

 4. VERDEN

  75 medlemmer av Brorskapet dømt til døden i Egypt

 5. VERDEN

  Store demonstrasjoner mot Egypts president

 6. VERDEN

  Sisi gjenvalgt som Egypts president med 97 prosent