Verden

Trump vil ikke delta på riksrettshøring

USAs president Donald Trump vil ikke delta i kongresshøringene om riksrett mot ham som starter onsdag. Men han utelukker ikke å delta på et senere tidspunkt.

President Donald Trump fotografert søndag på vei tilbake fra et besøk på West Palm Beach i Florida. Samme dag har hans rådgivere meddelt justiskomiteen i Representantenes hus at han ikke vil delta under høringene om riksrett som startet onsdag. Foto: Luis M. Alvarez/ AP/ NTB scanpix

 • NTB

Trump ble i forrige uke offisielt invitert til å delta i høringene mot seg. Søndag kveld opplyste derimot hans advokat at Trump ikke ville delta. Avslaget på invitasjonen kom som et fem sider langt brev til lederen av justiskomiteen i Representantenes hus, Jerry Nadler.

– Vi kan ikke med rimelighet forventes å delta i en høring mens vitnene ennå ikke er navngitt og det er uklart om justiskomiteen vil sikre presidenten en rettferdig prosess gjennom ytterligere høringer, skriver advokat Pat Cipollone i Det hvite hus.

– Under de nåværende omstendighetene har vi derfor ikke til hensikt å delta i høringen onsdag, skriver Cipollone.

I brevet beskriver advokaten undersøkelsene mot Trump som grunnløse og svært ensidige.

Ikke rettferdig

Under delen av høringene som altså starter onsdag skal blant annet jurister med grunnloven som ekspertfelt uttale seg om det juridiske grunnlaget for riksrettsprosessen. Høringene vil skje samtidig som etterretningskomiteen er ventet å legge frem en rapport som inneholder en sammenfatning av bevisene mot Trump.

– En invitasjon til en akademisk diskusjon med jussprofessorer vil ikke begynne med å gi presidenten noe som ligner en rettferdig prosess, skriver Cipollone i brevet.

Han skriver videre at et svar om en mulig separat deltagelse fra Trump under høringene på et senere tidspunkt, vil komme innen fredag. Dette er en alternativ frist fastsatt av Nadler i invitasjonen til Trump.

Det var på forhånd ventet at Trump ikke ville delta på høringen selv om han var gitt en mulighet til dette. Den 4. desember har presidenten planlagt å delta på NATO-toppmøtet i London.

– Sløsing med tid

Når justiskomiteen møtes onsdag, vil den starte arbeidet med å avgjøre om bevisene som er samlet i etterforskningsfasen av prosessen, oppfyller de konstitusjonelle kravene for sette riksrett mot presidenten for å ha forbrutt seg mot reglene om «forræderi, bestikkelse eller andre forbrytelser og forseelser.»

Komiteen forventes å vurdere minst fire tilfeller hvor den mener det kan foreligge brudd på reglene som dreier seg om maktmisbruk, bestikkelser, forakt for kongressen og hindring av rettferdighet.

– Dette er en fullstendig sløsing med tid, sa Republikanernes leder i justiskomiteen, Doug Collins, i et intervju med Fox News på søndag.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Trump
 2. Amerikansk politikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump invitert til høringene om ham. Kan få avhøre vitner selv.

 2. VERDEN

  Republikanere foreslår reprimande i stedet for riksrett. Granskerne henter inn elitelag av grunnlovsjurister.

 3. VERDEN

  Advokater i klinsj om Trump-granskning. Tiltalepunkter trolig ferdige denne uken.

 4. VERDEN

  Hun gjorde suksess med å google «idiot». Nå er hun en av syv Trump-anklagere.

 5. VERDEN

  Det hvite hus vil ikke samarbeide i riksrettssaken

 6. VERDEN

  Vil tiltale Trump for maktmisbruk og blokkering av Kongressen. Alt ligger til rette for tredje riksrettssak i USAs historie.