Klart i natt: Tiltalen mot Trump kunngjøres i dag
NEW YORK (Aftenposten): Tirsdag vil riksrettsgranskerne kunngjøre to tiltalepunkter mot USAs president Donald Trump. Dermed kan det bli avstemning allerede denne uken.
Mandag holdt justiskomiteen i Representantenes hus en høring med tre advokater, to av dem demokrater og en republikaner, som arbeider som rådgivere for partigruppene.
Høringen var hissig, preget av kjekling mellom de to partiene og varte i nesten ti timer. Til og med en pause måtte det holdes avstemning over.
Pelosi holdt partimøte
Mandag kveld holdt kongressleder Nancy Pelosi et møte med en gruppe partifeller. Der ble det klart at demokratene allerede tirsdag vil offentliggjøre sine forslag til konkrete tiltalepunkter etter Ukraina-affæren.
To punkter
Etter møtet meldte en rekke medier og nyhetsbyråer at demokratene er klare med sine formelle anklager mot presidenten. Granskerne mener Trump forsøkte å fuske i 2020-valget ved å presse Ukraina til å sverte Joe Biden og demokratene. Republikanere og Trump selv mener saken er en heksejakt.
Tiltalen skal ifølge demokratiske kilder dreie seg om to forhold:
- Misbruk av makten i presidentembetet.
- Motarbeiding av Kongressens rett til å granske.
Lovet hurtig granskning
Allerede da Pelosi 24 september fortalte at Kongressen innledet granskningen, gjorde demokratene det klart at de ville gjennomføre etterforskningen i hurtigtogsfart.
Hvis presidenten og hans krets nektet å samarbeide, ville dette bli tolket som bevis på motarbeiding av rettens gang. De var ikke villige til å vente på at rettsvesenet skulle avgjøre i krav om dokumenter og stevninger av motvillige vitner.
Neppe Russland-tiltale
Eliot Engel, leder for utenrikskomiteen i Representantenes hus, sa etter mandagens partimøte at de vil offentliggjøre tiltalen tirsdag morgen.
– Jeg tror det er bred enighet, sa Engel.
Det har vært spekulert på om demokratene ville ta med seg forhold fra Russland-granskningen inn i tiltalen. Pelosi har de siste dagene snakket om at granskningen har pågått i to og et halvt år. Etter mandagen ser likevel dette ikke sannsynlig ut.
– Mange av oss mener at særlig det som skjedde med Ukraina, ikke er noe vi kan lukke øynene for. Dette er ingen lykkelig dag, og det gir meg ingen glede. Men vi gjør det vi må. Vi gjør det grunnloven krever at vi gjør, sa Engel til pressen i natt norsk tid.
To mål
Granskningen har avdekket at en gruppe diplomater og politikere i vår og sommer drev en Ukraina-politikk på siden av de vanlige kanaler. Målet skal ha vært å få Ukraina til å kunngjøre to etterforskninger.
- En skulle dreie seg om Burisma, et energiselskap der demokratenes Joe Bidens sønn hadde et lukrativt styreverv i mange år.
- Den andre handlet om en konspirasjonsteori om at Ukraina, ikke Russland, sto bak innblandingen i USAs valgkamp i 2016.
Utskriften blir sentral
Et sentralt bevis i saken mot Trump blir notatet fra en telefonsamtale 25. juli mellom Trump og Ukrainas Volodymyr Zelenskij. Der nevnte ukraineren panservernmissiler som landet vil kjøpe for penger de skulle få fra USA.
Trump svarte: «Jeg vil dog at du gjør oss en tjeneste». Deretter nevnte han først granskning av konspirasjonsteorien om 2016-valgkampen og deretter en granskning av Biden-familien.
Det viste seg senere at de bevilgede pengene, 391 millioner dollar, var satt på vent.
Trump mener selv samtalen var «perfekt» og ber til stadighet folk lese utskriften selv.
Brev fra Det hvite hus
I punktet om motarbeiding av Kongressens granskning vil et skarpt brev fra Det hvite hus-advokat Pat Cipollone fra 8. oktober etter alt å dømme bli vesentlig.
Der slo han fast at Det hvite hus ikke vil samarbeide med komiteene som har innledet det han kaller en grunnlovsstridig og partisk riksrettsgranskning av Trump.
Har solid flertall
Demokratene har et solid flertall i Representantenes hus og vil etter alt å dømme få flertall for en tiltale. To av partiets politikere, Jeff van Drew fra New Jersey og Collin Peterson fra Minnesota, har varslet at de vil stemme imot.
På den andre siden er det kun Justin Amash, en kongressmann fra Michigan som meldte seg ut av Det republikanske partiet i sommer, som vil stemme for å tiltale presidenten.
Speaker Nancy Pelosi deltok mandag kveld på et arrangement i regi av The Wall Street Journal. Hun antydet at det ikke vil bli brukt partipisk i saken.
– Folk vil bare gjøre sin stemme kjent. Jeg har ikke talt stemmer og kommer heller ikke til å gjøre det, sa hun.