Verden

Surinams president dømt for drap utført i 1982

Surinams president Desi Bouterse ble fredag dømt til 20 års fengsel for drap på politiske motstandere da han var leder for landets militærdiktatur i 1982.

Surinams president Desi Bouterse ble fredag dømt til 20 års fengsel for henrettelsen av 15 regimemotstandere i 1982. Han vil ifølge sin forsvarer anke saken når han kommer hjem fra sitt statsbesøk i Kina og Cuba. Foto: Foto: Ertugrul Kilic / AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP

Fredagens dom i en krigsrett i Surinam knytter presidenten til henrettelsen av 15 regimemotstandere i desember 1982, deriblant 13 sivile og to militære offiserer.

Bouterse har alltid nektet for å ha vært involvert. Han hevder at ofrene var anholdt for å ha planlagt et motkupp, med hjelp av CIA, og at de ble skutt da de forsøkte å rømme.

Henrettelsene fant sted i en festning i hovedstaden Paramaribo.

Bouterse, som for tiden er på et statsbesøk i Kina, vil ifølge sin forsvarer Irvin Kanhai anke saken når han kommer hjem til det søramerikanske landet.

Tolv år lang sak

I sin kjennelse sa dommer Cynthia Valstein-Montor at Bouterse spilte en «avgjørende rolle» i drapene, og at han nøye hadde lagt til rette for henrettelsene han hadde makt til å forhindre.

Militære påtalemyndigheter åpnet saken mot Bouterse og 24 andre mistenkte i 2007, men presidenten og hans politiske allierte har flere ganger i Kongressen klart forhindret saken fra å fortsette.

Selv om Bouterse er dømt, er det usannsynlig at han vil fengsles med det første. Ifølge Surinams lov han nemlig ikke fengsles før alle anker er gjennomført.

Narkodømt

Desi Bouterse kom til makten etter et militærkupp i 1980 og styrte landet som en diktator frem til 1987.

I 1999 ble han dømt til 11 års fengsel for narkotikasmugling av en nederlandsk domstol.

I 2010 var han tilbake i presidentstolen, etter å ha sikret seg den nødvendige støtten i landets nasjonalforsamling. Fem år senere ble han gjenvalgt.

Les mer om

 1. Surinam

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Presidenten er dømt for mord og smugling, nå kjemper han for å beholde makten

 2. VERDEN

  Med ny president i USA kunne man håpe på lettere vilkår for egyptiske aktivister. Foreløpig går det meste i gal retning.

 3. VERDEN

  Egypts tidligere president Hosni Mubarak er død

 4. VERDEN

  IOC reagerer på at iransk bryter ble henrettet

 5. VERDEN

  Brasils ekspresident Lula møtt av jublende folkmengde

 6. POLITIKK

  Utenriksministeren i Somaliland forsikrer at nordmann ikke blir henrettet umiddelbart