– Gadafis familie er i Algerie

Muammar Gadafis kone og tre av hans barn er i Algerie, ifølge det algeriske utenriksdepartementet.

Ifølge algeriske myndigheter er Muammar Gadafis kone, Sofia(bildet), og tre av hans barn i Algerie.

Det er Gaddafis kone Safia, hans datter Aisha og sønnene Hannibal og Mohammed og deres barn som har flyktet til Libyas naboland Algerie, opplyste Algeries utenriksdepartement i en uttalelse mandag kveld.

Det skjer etter at opprørsstyrker den siste uken har tatt kontroll over det aller meste av Libya.

Gaddafi-familiens ankomst er meldt både til FN og Det libyske overgangsrådet, ifølge uttalelsen gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

Algerie har hittil forholdt seg strengt nøytralt til konflikten i Libya, noe som har fått enkelte av opprørerne til å anklage landet for å støtte Gaddafi-regimet.

NATO signaliserer retrett

Samtidig er NATOs rolle i Libya snart over etter en vellykket operasjon, ifølge generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Han sier han er godt fornøyd med militæroperasjonen i Libya og mener NATO har lyktes godt med oppdraget.

  • Vi har i løpet av et halvt år løst en oppgave for FN, nemlig å beskytte sivilbefolkningen, sier han med henvisning til FN-resolusjonen som åpnet for bruk av militær makt i Libya.

Fogh Rasmussen understreker også at for første gang i forsvarsalliansens historie har europeiske land ledet en militæroperasjon.

- Nær sammenbrudd

Den amerikanske admiralen Samuel Locklear, som leder NATOs Joint Operations Command, sa i Qatars hovedstad Doha at Gaddafi-regimet er nær fullstendig sammenbrudd.

  • Lommer av Gaddafi-vennlige styrker reduseres dag for dag. Regimet har ikke lenger kapasitet til å iverksette noen avgjørende operasjon, sa Locklear.

Han hevdet at NATO har ødelagt 5.000 militære mål i Libya siden mars.

Hjemby

Internasjonale medier rapporterte mandag at opprørsstyrker igjen forsøker å samle seg for å ta Muammar Gaddafis hjemby Sirte. Ifølge TV-kanalen Al Jazeera har opprørerne bedt om forsterkninger fra Tripoli, men forsterkningene vil ta tid fordi situasjonen i Tripoli heller ikke er avklart.

En NATO-talsmann i Brussel opplyste mandag at NATO-fly angrep mål ved Sirte for tredje dag på rad søndag. Britiske fly hadde også angrepet artilleri som Gaddafi-styrker hadde skutt med nær Sidra, vest for oljebyen Ras Lanuf.

Til Tunisia

Rundt 700 libyere, de fleste fra Gaddafi-lojale områder, har i løpet av helgen flyktet til Tunisia over grenseposten Ras Jdir, opplyser en representant for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) til nyhetsbyrået DPA.

UNHCR melder også at folk som tidligere flyktet fra Tripoli, er begynt å vende tilbake.

Opprørslederen Mahmoud Jibril har hatt samtaler med Algeries utenriksminister i Kairo, opplyste en algerisk talsmann mandag.

Frankrike gjenåpnet mandag sin ambassade i Tripoli.