Verden

Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame

– Mangel på ekspertise er et stort problem, mener en av arkitektene som restaurerte Windsor Castle etter brannen i 1992.

Utbrente rester av taket inne i Notre-Dame dagen etter brannen mandag. Foto: Foto: Christophe Petit Tesson / AP / NTB scanpix

  • NTB
  • Helle Aarnes
    Journalist

Frankrikes president Emmanuel Macron har lovet at Notre-Dame skal gjenreises i løpet av fem år, enda vakrere enn den var. Milliarder strømmer inn som pengegaver fra hele verden.

Men når den ikoniske katedralen skal gjenreises etter brannen mandag, er det ikke bare å hente inn murere, snekkere og vindusmestre. Det er kulturskatter og historisk arkitektur som skal gjenskapes. Det må skje med korrekt teknikk, materialer og kvalifiserte håndverkere.

– Tilgang på håndverkere som er kvalifiserte til å arbeide med så mye stein, tømmer, bly og glass til vinduene, vil industrien i hele Europa trolig ha problemer med å fremskaffe akkurat nå, sier Francis Maude, leder for arkitektfirmaet Donald Insall Associates.

Han påpeker at andre svært store prosjekter allerede sliter med å få tak i nok kvalifiserte folk.

  • Se bildene av den hellige tornekronen og de andre kunstskattene i Notre-Dame her.

Beholde som før eller brannsikre?

Maudes eget firma restaurerer for tiden den britiske parlamentsbygningen og var kalt inn av den britiske kongefamilien da Windsor Castle brant i 1992.

Restaureringen begynte først i 1995 og var avsluttet i 1997.

– Noen vil mene at den eneste måten å restaurere Notre-Dame på er å gjenskape den akkurat slik alt var før, sier Maude.

Alternativet er å hente inspirasjon fra restaurasjonen av katedralen i Reims etter første verdenskrig. Da ble det satt inn et brannsikkert ståltak. Maude påpeker at Notre-Dame alltid har gått gjennom forandringer, for eksempel på 1800-tallet. Han mener utvalgte deler av kirken kan moderniseres, så repareringsprosessen blir mer effektiv og Notre-Dame mindre risikoutsatt for brann i fremtiden.

Et av verdens mest berømte kirkeorgel, det store orgelet i Notre-Dame, har deler helt fra middelalderen. Instrumentet kan være reddet etter brannen mandag. Foto: RIEGER Bertrand / hemis.fr

– Mye av steinfasaden vil trolig gå tapt

– En spesielt stor utfordring jeg ser for meg er at katedralen i stor grad er bygd av kalkstein. Når kalkstein har vært eksponert for temperaturer over 800 grader, oppstår kjemiske reaksjoner som gjør at steinen forfaller. Da kan det bli ganske vanskelig å bruke den igjen, sier han.

– Jeg kan tenke meg at det mye av den historiske steinfasaden vil gå tapt, men at det kan være stein dypere inn i veggene som kan beholdes, sier han.

Notre-Dames gjenoppreising kan bli et symbol på fornyelse, mener Maude.

Les mer om

  1. Notre-Dame
  2. Emmanuel Macron
  3. Brann
  4. Arkitektur
  5. Kunst