Populistenes polerte profiler: Ny stjerne holder taler på latin, spiller Brahms på piano og poserer i badetøy

ROTTERDAM (Aftenposten): «En intellektuell Geert Wilders»: Slik blir Nederlands nye stjerne på ytre høyre beskrevet.

Karakteristikkene av Thierry Baudet (t.h.) sitter løst: Politisk dandy, flamboyant populist, ytre Høyres stigende stjerne. Her signerer han bøker og poserer villig med velgerne etter et valgkampmøte.

Thierry Baudet (36) oser av selvsikkerhet. Så sitter også karakteristikkene av ham løst: Politisk dandy, flamboyant populist, intellektuell ekstremist.

Han kler seg som en modell og lar seg villig avbilde i sosiale medier – også lett avkledd på bassengkanten.

Han har et analytisk språk, med hyppige referanser til klassiske tenkere og filosofer. Sin første tale i parlamentet holdt han på latin. Han har et piano på kontoret, helst spiller han Brahms, og han er en lidenskapelig sjakkspiller.

Thierry Baudet leder Forum for demokrati, et parti som ble dannet i 2016. Nå er det Nederlands største. Torsdag avga Baudet sin stemme i valget til nytt EU-parlament.
Les også

Høyrepopulistene plan er å knuse EU fra innsiden. Seks hindre kan velte drømmen.

Populistenes nye ansikter

Europeiske forskere har sett det komme, og europeiske medier har rapportert om trenden: En ny generasjon populistledere er på vei inn på den politiske scenen.

Franske Marine le Pen deltar på et folkemøte med ham mange tror er partiets nye kronprins: Jordan Bardella.

I Frankrike skjer det samme. Foran helgens valg til Europaparlamentet har Marine Le Pen overlatt den politiske scenen til ham som kan bli hennes arvtager: En ung veltalende pariser, 22 år gamle Jordan Bardella. Men først er han tiltenkt en prominent rolle i Europaparlamentet for partiet hennes.

Appellerer til unge og velutdannede

Tirsdag kveld på en intim klubbscene i sentrum av Rotterdam er Thierry Baudet i sitt ess. Som på en catwalk poserer han velkledd og veltalende frem og tilbake på podiet.

Valgmøtet til Forum for Demokrati handlet om Europaparlamentsvalget. Førstekandidaten Derk Jan Eppink skulle heies frem. Men det var Thierry Baudet velgerne var kommet for å høre.

Foran ham står et hav av unge menn. De fleste i dress. Veltalende er de også, viser spørsmålsrunden.

Den intime konsertscenen i Rotterdam var fylt til randen. Hovedsakelig av unge menn. Thierry Baudet har nådd ut til en ny gruppe: unge og velutdannede.

– Jeg liker ham. Han er visjonær og optimistisk, og han tror det er mulig å endre Nederland. Han er ikke skamfull over å si at masseinnvandringen må stoppe. At vår nasjonale identitet er i ferd med å forsvinne, sier jusstudenten Yorick Surewaard.

Kameraten Ramon Emmen, som studerer geografi, er enig:

– Mens Geert Wilders bare ser problemer, har Baudet en mer realistisk og optimistisk tilnærming. Han appellerer til unge mennesker, som meg, sier Emmen.

I årevis har Geert Wilders og hans Frihetsparti (PVV) dominert ytre høyre i Nederland.

Geert Wilders og hans Frihetsparti (PVV) har dominert den ytre høyresiden i Nederland.

Så dukket en selvsikker 30-åring opp.

Thierry Baudets Forum for demokrati (FvD) ble dannet i 2016 etter først å ha vært en tenketank på høyresiden. Siden har partiet vokst i rekordfart.

Ved lokalvalgene i mars fikk partiet sitt definitive gjennombrudd og ble større enn De liberale (VVD), regjeringspartiet til statsminister Mark Rutte.

Nå ligger de an til å gjøre et nytt brakvalg til Europaparlamentet i helgen.

Gjenkjennelig profil

Profilen er gjenkjennelig: Anti-innvandring, anti-EU og anti-klima. Baudet ønsker et tettere forhold til Russland og er en stor beundrer av Trump. Han pleier også tett kontakt med sterkt konservative krefter i USA.

Les også

Høyrepopulister håper på en ny folkelig velgermagnet

– Jeg ser ingen andre med talentfulle politikere i Nederland som kan endre politikken slik som meg, sier en selvsikker Thierry Baudet.

Baudet har dessuten kontroversielle synspunkter på kvinner, som at kvinnefrigjøringen står i veien for familieverdier og at kvinner er mindre ambisiøse enn menn.

En av få kvinnelige beundrere under møtet i Rotterdam, Janneke (63), mener disse uttalelsene er tatt ut av sin sammenheng.

– En mer respektabel anti-immigrant skepsis

– Thierry Baudet representerer en tilsynelatende smartere, mer respektabel form for EU-og islam skepsis. Den siste er rensket for den hatske fremmedfrykten Geert Wilders forfekter. Mens Wilders appellerer til følelser, appellerer Baudet til intellektet, sier Eric Maurice, forskningsleder ved Robert Schuman-instituttet i Brussel.

Ble ikke invitert til Milano

Etter den politiske oppvisningen, signerer Thierry Baudet bøker i baren. De fleste har han skrevet selv. Baudet har studert jus og politikk, og var i mange år fast spaltist i næringslivsavisen NRC Handelsblad.

Etter først å ha blitt avvist av livvaktene, får Aftenposten aller nådigst stille noen få spørsmål.

– Hvorfor skal velgerne stemme på deg og ikke Geert Wilders?

– De kan stemme på hvem de vil. Jeg har ikke sagt at noen bør stemme på meg. Men vi er mer moderate, mer sosiale, mer liberale. Dessuten er vi en politisk bevegelse, mer enn et stivnet parti.

– Hvis du sammenligner ditt parti med andre europeiske populist- og ytre høyre partier. Hvem ligner dere mest på?

– Ingen. Jeg har min egen historie. Den ligner ikke på andres.

– Hvorfor var ikke du i Milano, sammen med de andre populistlederne i Europa?

– Jeg ble ikke invitert.

Det forklarer antageligvis neste spørsmål. For da vi spør om det er noen populistledere i Europa han beundrer, nøler han. Før han sier:

– Jeg har stor sans for spanske Vox.

– De blir jo gjerne betegnet som et tydeligere ytre høyre-parti, snarere enn populistisk?

– Jeg bryr med ikke om merkelapper. Men de er opptatt av tradisjonelle verdier, og nasjonale interesser. Det er en tydelighet vi deler.

Fransk arvtager mer utydelig

I Frankrike blir Jordan Bardella tildelt samme merkelapp som Baudet: Det franske ytre Høyres vidunderbarn.

Jordan Bardella er en stigende stjerne i det franske nasjonalistpartiet Nasjonal Samling (tidligere Nasjonal Front).

– Bardella har nok ikke samme intellektuelle kapasitet som Baudet. Jeg tror hans rolle er ikke å kaste for sterke skygger på Le Pen. Han er et nyttig verktøy for henne i kampanjen, men ikke sterk nok til å få æren om partiet gjør et godt valg, sier Eric Maurice.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.