Verden

Ratko Mladic – hensynsløshetens mester

– Spreng hjernene deres, lød en av Ratko Mladics ordrer til mannskapene på åsryggene rundt den bosniske hovedstaden Sarajevo. Så haglet kuler og granater over sivilbefolkningen.

69-åringen er tiltalt for folkemord og andre krigsforbrytelser ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY).

Ordren ble avlyttet av britiske FN-styrker og gjort kjent i britiske medier. Slik etablerte den bosnisk-serbiske generalen sitt ry som en fullstendig hensynsløs militær leder under krigen i Bosnia-Hercegovina. Han nølte ikke med å massakrere sivile og beleiret Sarajevo med det klare mål å fordrive flest mulig ikke-serbere.

Med arrestasjonen av Mladic torsdag kan normaliseringen begynne for fullt i Serbia og Bosnia-Hercegovina, snart 16 år etter at krigen formelt sluttet.

Folkemord og krigsforbrytelser

69-åringen er tiltalt for folkemord og andre krigsforbrytelser ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY), og han vil nå trolig bli utlevert til domstolen i løpet av kort tid.

Tiltalen mot ham omfatter særlig den langvarige beleiringen av Sarajevo fra april 1992 til september 1995, der rundt 10.000 mennesker ble drept, og Srebrenica-massakren i juli 1995. Da ble 7.000-8.000 ubevæpnede gutter og menn, og 49 kvinner, systematisk likvidert.

Kommandant

Mladic ble formelt utnevnt til sjef for den nyetablerte bosnisk-serbiske hæren i mai 1992. Men den reelle beslutningen var da allerede tatt på et møte i Beograd mellom den serbiske og bosnisk-serbiske politiske ledelsen.

Før dette hadde Mladic spilt en viktig rolle i krigen i Kroatia som øverstkommanderende for den jugoslaviske hærens 9. korps i Knin, nær grensen til Bosnia-Hercegovina. På grunn av innsatsen i Kroatia ble Mladic forfremmet til general.

Ratko Vladic sammen med Rodovan Karadzic.

Sjakk, boksing og umennesker

– Jeg setter kroatene og muslimene matt. Jeg bestemmer spillet. De flytter brikkene dit jeg vil, sa han i juni 1993 til den svenske journalisten Peder Kadhammar, en av de få ikke-serbere som har intervjuet Mladic.

– Jeg er krigføringens Cassius Clay. Jeg kan slå hvem som helst knockout. Men jeg er skånsom, sa han.

Men skånsomhet preget ikke svaret på spørsmålet om hvor mange han hadde drept i Sarajevo:

– Det er ikke mennesker som har dødd der. Det er muslimer. Nærmere bestemt 17.000, svarte han som gjerne ville overdrive egne bedrifter.

Srebrenica

Mer enn noe annet er det likevel rollen i Srebrenica-massakren som vil henge ved ham for alltid.

Den amerikanske journalisten David Rhode beskriver Mladics rolle i boka End Game (1997).

– Dere vil ikke bli skadd. Utvekslingen vil skje på en fredelig måte. Dere vil gjenforenes med familiene deres, sa general Mladic til en stor gruppe eldre og gamle menn mens en FN-offiser var til stede og hørte på. Mladic lovet fangene saft og mat, før han forsvant med FN-offiseren.

Tre kvarter senere kom to busser og en rød personbil. De bosniske fangene ble kommandert om bord, via en vei som gjorde det som skjedde usynlig for de nederlandske FN-soldatene.

Ifølge tiltalen i Haag var Mladic personlig til stede under minst en av massehenrettelsene i Srebrenico.

Personlig

Da bussene var fulle, gikk Mladic personlig i døråpningen til en av bussene og sa hvor bussene skulle kjøre. I Bratunac begynte mishandling og drap samme natt. 40 av 400 var døde i løpet av få timer. Alle vesker, ryggsekker og andre eiendeler som fangene hadde satt igjen der bussene hentet dem, ble brent.

Det var innledningen på den verste massakren i Europa siden annen verdenskrig, der nær 8.000 ble drept. Ifølge tiltalen i Haag var han personlig til stede under minst en av massehenrettelsene, men han var ubestridt sjef for hele operasjonen. Etter at fredsavtalen i Bosnia trådte i kraft høsten 1995 har Mladic levd under beskyttelse i Serbia, i hvert fall fram til 2008.

Les også

  1. Støre: - Dette er avgjørende for Serbia

  2. - Nå kan de begynne å legge krigen bak seg

  3. Stoltenberg: Pågripelsen av Mladic er en milepæl

  4. Mladic-forsvarere vurderer Karadzic-samarbeid

  5. Overlevende lettet over pågripelsen av Mladic

Dette var de mest ettersøkte personene etter borgerkirgen i Bosnia.