Mauritius erklærer miljøkrise etter forlis

Mauritius erklærer miljøkrise etter oljeutslippet fra et japanskeid skip utenfor kysten av den populære turistøya øst for Afrika i Indiahavet.

Lekkasjen fra det grunnstøtte skipet MV Wakashio er godt synlig på dette satellittbildet som ble tatt fredag.
  • NTB-AP-DPA

Lasteskipet Wakashio gikk på grunn utenfor øya 25. juli. Ifølge myndighetene i øystaten fraktet det Panama-registrerte skipet nærmere 4.000 tonn diesel og olje. Sprekker har oppstått på skroget.

Satellittbilder fredag viser et mørkt oljeflak som sprer seg i det turkise sjøvannet. I nærheten ligger det områder med svært sensitivt miljø. Bilder i lokalavisen L'Express viser strender som er blitt svarte og dødt dyreliv.

– Landet vårt har ikke ferdighetene og ekspertisen for å kunne fjerne skip som har gått på grunn, så jeg har bedt Frankrikes president Emmanuel Macron om hjelp, sa statsminister Pravind Jugnauth fredag.

Den franske øya Reunion er nærmeste nabo til Mauritius.

Dårlig vær

Dårlig vær gjør det umulig å foreta seg noe, la Jugnauth til. fredag.

– Jeg er bekymret over hva som kan skje på søndag når været blir forverret, sa Jugnauth.

Besetningen på 20 om bord kom ikke til skade i grunnstøtingen. Skipet var på vei fra Singapore til Brasil. Kystvakten mottok ikke nødsignal. Politiet på Mauritius har startet etterforskning for blant annet å finne ut om grunnstøtingen kan ha skjedd som følge av en uaktsom handling.

– Ulykkesårsaken er under etterforskning, sier Yoshinori Fukushima, en talsmann for Nagashiki Shipping i Okayama i Japan.

Myndighetene har lagt ut 400 lenser for å samle opp olje nær skipet, samt rundt noen andre viktige steder som Blue Bay Marine Park.

Mangler utstyr

– Tusenvis av dyrearter rundt de uberørte lagunene Blue Bay, Pointe d'Esny og Mahebourg risikerer å drukne som følge av forurensning, med omfattende konsekvenser for Mauritius' økonomi, matsikkerhet og helse, sier Greenpeaces klima- og energileder for Afrika, Happy Khambule.

– Hjelp og utstyr blir fraktet inn fra utlandet fordi Mauritius har begrenset utstyr til å håndtere oljeutslipp. Jeg forstår det slik at det nå pågår samtaler om hvorvidt den gjenværende oljen kan pumpes opp fra vraket, sier Deborah de Chazal, leder for Mauritian Wildlife Foundation.

En miljøanalyse fra myndighetene for snart ti år siden viser at landet har en nasjonal tiltaksplan som iverksettes ved oljeutslipp. Men utstyret som landet har, kan bare håndtere oljeutslipp som er mindre enn 10 tonn. Derfor må landet, i tilfelle det oppstår større utslipp, skaffe hjelp fra andre land i Indiahavet, eller fra internasjonale organisasjoner, het det i det snart ti år gamle skrivet.