Verden

Hongkong utsetter valget i ett år

Valget til den folkevalgte forsamlingen i Hongkong utsettes i ett år på grunn av økt smittespredning av korona, opplyser regjeringsleder Carrie Lam.

Hongkongs regjeringsleder Carrie Lam bekreftet på en pressekonferanse fredag at de utsetter valget til den lovgivende forsamlingen i september. Avgjørelsen kommer etter at en ny smittebølge har oppstått i Hongkong de siste ukene.
  • NTB-DPA

– I dag må jeg meddele den vanskeligste avgjørelsen vi har måttet ta de siste sju månedene. Det planlagte valget til den lovgivende forsamlingen i september blir utsatt, sa Lam fredag.

Hun fastslo at det å organisere et valg for 4,4 millioner velgere vil sette mange i fare for å bli smittet.

– Epidemien utgjør en alvorlig fare for Hongkong. Valget er en unik hendelse, det største i Hongkong, sa Lam.

Hongkong har de siste ukene opplevd en ny smittebølge med over 1.000 nye tilfeller. Fredag ble det registrert 173 nye smittetilfeller i territoriet. Den siste tiden har myndighetene innført en rekke nye restriksjoner.

Lam sa samtidig at det er mange hongkongkinesere ikke får stemt fordi de er strandet i fastlands-Kina og i utlandet. Valget blir etter planen utsatt i ett år.

Blir reaksjoner

Avgjørelsen skaper reaksjoner blant de mange demokratiforkjemperne som den siste tiden har demonstrert mot at det innføres strengere kinesisk kontroll over Hongkong.

– Dette er en kalkulert politisk handling som har til hensikt å svekke en mulig seier til opposisjonen, sier opposisjonspolitiker Claudia Mo til AFP.

Da det tidligere i uken ble kjent at myndighetene vurderte å utsatte valget, ble det møtt med kritikk fra deler av demokratibevegelsen. Politikeren Ted Hui sa at byregjeringen er mer redd for å tape valget enn virusutbruddet.

Den kjente aktivisten Joshua Wong og en rekke andre demokratiforkjempere fikk beskjed torsdag om at de ikke får stille til valget, som nå har blitt utsatt.

Kina støtter avgjørelsen

– Det er veldig nødvendig, fornuftig og lovlig, sier den kinesiske regjeringens kontor i Hongkong i en kort uttalelse.

De legger til at regjeringen i Beijing har forståelse for avgjørelsen og stiller seg bak den.

Den nye valgdatoen er satt til 5. september 2021.

Les også

  1. Hongkong-aktivister får ikke stille til valg

  2. En ny kald krig som ingen ønsker seg | Therese Sollien

  3. Kina anklager EU for innblanding etter restriksjoner mot Hongkong

  4. Raseriet øker etter at Hongkong-akademiker fikk sparken

Les mer om

  1. Hongkong