Nord-Korea har null koronasmitte, ifølge Kim Jong Un

Ingen vet hvor mange som er smittet av koronaviruset i Nord-Korea. Men eksperter sier noe uvanlig foregår i det isolerte diktaturet som viser et annet bilde.

29. februar holdt Nord-Koreas leder et møte med partiet i hovedstaden Pyongyang. Han understreket at landet tar koronaepidemien på alvor, selv om det ikke har spredt seg til landet. Eksperter mener at flere ting tilsier flere i landet er smittet.

Nord-Koreas leder Kim Jong Un sier de har bekjempet koronaviruset, og det før viruset i det hele tatt har spredt seg til landet.

Diplomater og eksperter har derimot satt sammen bitene og ser et annet bilde, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Vladimir Tikhonov ved Universitetet i Oslo sier det nok er koronasmitte i Nord-Korea. Det er derimot umulig å vite hvor mange, fordi regimet sier de ikke har noen smittede.

– Nordkoreanske aviser skriver mye om korona, og er åpne om at tusenvis av landets innbyggere er isolert. Det understrekes likevel hele tiden at de ikke har et eneste smittetilfelle, sier professor i Korea-studier ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov.

Tikhoniv er en av Norges fremste eksperter på Nord-Korea. Han sier det er umulig å si hvor mange som er smittet i ladet. Men noen er det, selv om regimet nekter for det.

For som vanlig er ikke nordkoreanske myndigheter en veldig troverdig kilde.

– Statsstyrte medier melder at de har minst 10.000 mennesker i isolasjon. Hvorfor skulle de holde så mange isolert, hvis ingen er smittet, spør Tikhonov.

Les også

Hvor lenge vil unntakstilstanden vare? Dette sier forskere og erfaringene fra andre land.

Frykter massedød

Et dårlig helsevesen, sanksjoner og hungersnød, har ført til at 40 prosent av befolkningen, på rundt 25 millioner, er kronisk underernært og sårbare for sykdom.

Et koronautbrudd ute av kontroll kan skape en humanitær krise og massedød i landet, ifølge kilder Bloomberg har snakket med.

Vladimir Tikhonov tror derimot Nord-Korea har kontroll. De satte inn aggressive tiltak helt i begynnelsen.

Kim Jong Un beordret grensen mot Kina og Russland stengt i januar. Det har satt en stopper for all handel.

Det har ikke manglet på propagandabilder fra Nordkoreanske myndigheter. Dette bildet viser tilsynelatende koronatiltak som blir gjort på et supermarked i hovedstaden Pyongyang.

Det har også ført til full stopp for reiselivet og smugling, som er to viktige inntektskilder for landet, forklarer Tikhonov.

– De verste konsekvensene ser ut til å bli økonomiske. Handelen med Kina har mer eller mindre stoppet opp. Fordi grensen er helt stengt, er det ikke lenger mulighet til å smugle inn varer.

Smuglingen i Nord-Korea er omfattende og omfatter blant annet mat, alkohol, sigaretter og vestlige merkevarer.

Han sier landet allerede merker at prisene på drivstoff har skutt i været.

Les også

Han har kjempet mot epidemier, mistet kone og datter, sett mennesker gå i oppløsning av ebola. Så kom korona.

Ingen militær aktivitet

Amerikansk etterretning er sikre på at det er koronasmitte i diktaturet.

General Robert Abrams, sjef for USAs styrker på Koreahalvøya, påpeker at det blant annet har vært en merkbar nedgang i militæraktivitet.

– Landets væpnede styrker har vært helt stillestående i omtrent 30 dager, og først nylig har de startet rutinemessig trening igjen, sa Abrams på en pressekonferanse over telefon 13. mars.

– De har heller ikke fløyet et fly på 24 dager, la han til.

Grunnleggeren av Nord-Korea Kim Il-sung, og sønnen Kim Jong-il, fått hver sin 20-meter høye bronsestatue reist etter sin død. Plassen foran blir brukt for å feire deres fødselsdag hvert år. Men ikke i 2020.

Har avlyst bursdagsfeiring

I Nord-Korea er det ingen dager som er viktigere enn fødselsdagen til de to avdøde lederne Kim Il-sung og sønnen Kim Jong-il.

Nord-Koreas grunnlegger Kim Il-sung ble født 14. april. Dagen er en folkefest uten sidestykke i Nord-Korea. Det samme gjelder fødselsdagen til Kim Jong-il, 16. februar.

Begge feiringene er nå avlyst. Det mener Vladimir Tikhonov er helt ekstraordinært.

– De har forbudt alle samlinger av folk, inkludert hyllester av de store lederne. Det har faktisk aldri skjedd i Nord-Koreas historie at myndighetene forbyr folket å hylle dem.