Tallknusere gir Sanders 0,1 prosent sjanse og Biden 99 prosent

Nettstedet Fivethirtyeight anslår at Joe Biden har 99 prosents sjanse til å bli demokratenes presidentkandidat til høsten.

Bernie Sanders og Joe Biden skal søndag i en ny TV-duell, men uten publikum til stede.

Joe Biden (77) hadde enda en god dag i primærvalget natt til onsdag norsk tid. Han sikret seg seiere i Michigan, Mississippi, Missouri og Idaho. Sanders vant Nord-Dakota, mens det fortsatt telles stemmer i et jevnt kappløp i staten Washington.

Det politiske nettstedet Fivethirtyeight, grunnlagt av statistikkguruen Nate Silver, vurderer fortløpende kandidatenes sjanser. Der gis Biden torsdag 99 prosents sjanse for å sikre seg over halvparten av stemmene på demokratenes landsmøte i juli.

Ny runde neste uke

Rivalen Bernie Sanders (78) regnes nå for bare å ha 0,1 prosents sjanse for å beseire Biden. Kandidaten «Ingen», som lenge gjorde det skarpt hos Fivethirtyeight, antas nå å ha 0,9 prosent sjanse for å vinne nominasjonen i en første landsmøteavstemning.

Neste store runde i demokratenes valgkamp finner sted tirsdag neste uke. Da skal stater som Ohio, Florida, Illinois og Arizona stemme med sammenlagt 577 landsmøtedelegater. Det trengs 1991 for å vinne nominasjonen.

Duell uten publikum

Før neste store primærvalg er det lagt opp til duell på TV. Da skal Biden og Sanders etter planen møtes til debatt på CNN. Men på grunn av situasjonen med koronaviruset blir det ikke publikum til stede under debatten og heller ikke andre journalister enn CNNs egne.

«Min venn, Joe»

Det USAs politiske kommentatorer spekulerer på nå, er om Sanders vil fortsette valgkampen lenge utover våren eller om han snart vil gi seg for å la partiet konsentrere seg om valgkampen mot Donald Trump.

Onsdag ettermiddag holdt Sanders en pressekonferanse der han innrømmet at han taper kampen om delegater, men sa at han vant kampen om ideologi og om unge velgere. Han kalte Biden for «min venn, Joe», men lovet å presse ham under søndagens TV-duell.

The Washington Post skriver at Sanders hadde en uke på seg til å snu stemningen etter nederlaget supertirsdag forrige uke, men at han i stedet brukte tiden til å angripe partiet han ønsker å lede.

– Det var den brente jords taktikk. Det var ingen åpning for å finne felles grunnlag, sier Markos Moulitsas ved det liberale nettstedet Daily Kos, som opprinnelig støttet Elizabeth Warren.

Fivethirtyeight-grunnlegger Nate Silver som med suksess før har spådd utfallet av amerikanske valg, vekter de ulike målingene etter feilmargin og hvor godt de har truffet i forkant av tidligere valg. Statistikeren og skribenten regnes som en av USAs fremste valganalytikere.

Bommet på Trump

Han ble for alvor kjent da han i 2008 forutså riktig utfall av presidentvalget i 49 av USAs 50 delstater.

Det samme gjentok seg i 2012 da han også spådde riktig i samtlige delstater. I 2016 fikk ryktet hans en liten knekk da Donald Trump ble valgt til president. Silver antok da – i likhet med de fleste andre – at Hillary Clinton kom til å vinne.