Verden

Kina viser militære muskler under 70-årsfeiringen av kommunistisk styre

I Hongkong er det nærmest unntakstilstand med ekstra politi og flere stengte T-banestasjoner på dagen da Kina feirer 70 år med store militærparader.

Paraden på Den himmelske freds plass kan skilte med 15.000 soldater, 580 stridsvogner og 70 rullende utstillinger som skal symbolisere Kinas ulike bragder.
  • Wasim Riaz
    Journalist
  • NTB

Kina markerer 70-årsjubileet for opprettelsen av Folkerepublikken med sin største militærparade noensinne i hovedstaden Beijing.

Paraden på Den himmelske freds plass kan skilte med 15.000 soldater, 580 stridsvogner og 70 rullende utstillinger som skal symbolisere Kinas ulike bragder.

Delte ut 620.000 TV-apparater

I forbindelse med markeringen deler kinesiske myndigheter ut 620.000 TV-apparater til fattige husstander. Det skriver det nasjonale nyhetsbyrået Xinhua.

Det er snakk om 32 tommers LCD-TV-apparater av kinesisk fabrikat.

Flere typer militærkjøretøyer, deriblantstridsvogner, var på plass i paraden tirsdag.

Feiringen er å regne som en viktig markering for landet i år. Dette fordi landet står overfor utfordringer som har fått stor oppmerksomhet internasjonalt. Landet må blant annet håndtere nesten fire måneder med anti-regjeringsprotester i Hongkong og en voksende handelskrig med USA.

Her har kinesiske helikoptre klart å skrive «70» over Beijing sentrum. Folkerepublikken Kina ble opprettet 1. oktober for 70 år siden av kommunistpartiet etter at partiet hadde gått seirende ut av den kinesiske borgerkrig.

Lovet mer velstand

President Xi Jinping, kledd i en skifergrå "Mao"-drakt og akkompagnert av sine forgjenger Hu Jintao og Jiang Zemin, talte fra stedet der formann Mao Zedong sto da han proklamerte Folkerepublikken Kina 1. oktober 1949.

Xi hyllet «den kinesiske drømmen om nasjonal foryngelse», hans store visjon om å gjenopprette landet til det han oppfatter som fordums storhet.

President Xi Jinping. Kina er gått fra å være fattig og knekt av krig til å bli verdens nest størst økonomi.

– Det finnes ingen kraft som kan ryste grunnvollene til denne flotte nasjonen, ingen kraft som kan hindre det kinesiske folk og den kinesiske nasjon i å rase fremover, sa president Xi, Kinas mektigste leder siden Mao.

Kina er gått fra å være fattig og knekt av krig til å bli verdens nest størst økonomi.

– Morgendagens Kina vil være mer velstående, la han til.

En mann filmer de kinesiske kampflyene som laget farge-show for å markere 70-årsdagen for innføringen av det kommunistisk styret.

Og det var neppe uten grunn at det kinesiske forsvaret fikk en så synlig plass under feiringen.

– Landets styrker bør resolutt ivareta Kinas suverenitets-, sikkerhets- og utviklingsinteresser og opprettholde verdensfreden, sa Xi til en håndplukket folkemengde på Den himmelske freds plass, melder Reuters.

Mens det var feststemning i Beijing, barket tilhengere og motstandere sammen i Hongkong tirsdag. Der er det større politistyrker enn vanlig for å slå ned på varslede demonstrasjoner mot Kina tirsdag.

President Xi er fremdeles svært populær for sin aggressive kamp mot korrupsjon og for å drive frem Kina som en synlig aktør i global politikk.

Les også

Kina truer med sanksjoner etter amerikansk jagerflysalg til Taiwan

Fordømt av Taiwan

Men kommunistpartiet er fortsatt urolig for sitt grep om makten og for sin internasjonale anseelse. Hovedstaden har hatt strenge sikkerhetstiltak i forbindelse med paraden. Politiet har bedt beboere som bor i hus der man kan se paraderuten, om ikke å se ut av vinduene.

Innimellom militære innslag fikk man også se det myke Kina. Her er det en gruppe syklister som opptrer under feiringen tirsdag.

De siste månedene har Hongkong skapt hodebry for Xi. Mens Fastlands-Kina feiret, ble deler av Hongkong sperret med barrikader i sentrum. Tirsdag er det også flere politifolk enn vanlig ut i gatene. Situasjonen er ikke blitt bedre av at Hongkong-leder Carrie Lam er i Beijing for å delta i feiringen.

En annen utfordring er Taiwan, som Kina gjør krav på. Taiwan, som er et demokrati, har liten interesse av å bli ledet av Beijing. Landet holder presidentvalg i januar. Taiwan fordømte tirsdag Kinas «diktatur» og sa at landet var en trussel mot freden.

Kinesiske styrker fra flere grener preget paraden i Beijing.

Les mer om

  1. Kina
  2. Xi Jinping
  3. Handelskrig