Direkte: Demonstrasjoner i Barcelona for syvende dag på dag

Demonstrasjonene i Catalonia har snart vart i en uke. Søndag samlet både separatister og deres motstandere seg på nytt i Barcelona, men det gikk rolig for seg.

Demonstrantene lyste opp Barcelona med mobilene.
  • NTB
  • Redaksjonen

Siden de voldsomme opptøyene på fredag, har demonstrasjonene i den katalanske regionshovedstaden gått fredelig for seg.

Mens en stor folkemengde bestående av katalanske uavhengighetsforkjempere samlet seg i en del av byen, stilte hundrevis av demonstranter seg opp foran de regionale myndighetenes hovedkvarter for å kreve at ro og orden blir gjenopprettet i byen.

Den sistnevnte markeringen ble arrangert av sentrum-høyre-partiet Ciudadanos, og demonstrantene krevde også at regjeringen i Madrid gjør mer for å beskytte rettighetene til katalanere som er imot en løsrivelse fra Spania. Mange av demonstrantene veivet med spanske, katalanske og EU-flagg og sang «Viva Espania!».

I dagevis etter at ni katalanske politikere mandag ble dømt til lange fengselsstraffer i Spania, satte rasende demonstranter sitt preg på Barcelona. Fredag toppet protestene seg idet titusener av marsjerende katalanere nådde fram til regionhovedstaden.

Flere ganger har det vært voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter, og flere hundre personer er skadet.

Natt til lørdag ble 152 mennesker skadet i sammenstøt i Barcelona, og også i andre byer i Catalonia kom det til sammenstøt der rundt 30 mennesker ifølge helsepersonell ble skadet.

– Dette kan ikke fortsette. Barcelona fortjener det ikke, sier Ada Colau, som er den venstreorienterte borgermesteren i Spanias nest største by.

Alt før disse opptøyene opplyste myndighetene at over 500 mennesker var skadet i sammenstøt, det store flertallet av dem i Barcelona. Nærmere halvparten av de skadede skal være politifolk.

Samtidig øker sentralregjeringen i Madrid presset på de katalanske separatistlederne og ber dem om å komme med en unison fordømmelse av volden.

Ifølge det spanske innenriksdepartementet ble 83 mennesker pågrepet natt til lørdag, og disse kommer i tillegg til de 128 som er pågrepet i forbindelse med opptøyer tidligere i uken.