Verden

Lekket IAEA-rapport: Iran med ferske brudd på atomavtalen

Iran har begynt å bruke avanserte sentrifuger for anriking av uran, noe som er et brudd på den vaklende atomavtalen fra 2015, ifølge en lekket IAEA-rapport.

Irans IAEA-ambassadør Gharib Abadi tar plass under byråets møte i Wien tidligere i september. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix

 • NTB

De avanserte sentrifugene ved anrikingsfabrikken Natanz akkumulerer, eller er tilrettelagt for å akkumulere, anriket uran, heter det i rapporten som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.

Irans nye satsing på anrikingsteknologi gjør det mulig for landet å øke sin beholdning av høyanriket uran raskere. Det betyr at Iran kan skaffe seg atomvåpen på kortere tid hvis myndighetene i Teheran bestemmer seg for det.

Atomavtalen fra 2015 setter strenge grenser for Irans produksjon av anriket uran, som både kan brukes til kraftproduksjon og atomstridshoder. Til gjengjeld ble de økonomiske sanksjonene mot landet trappet ned, men USAs president Donald Trump valgte i 2018 å trekke USA fra atomavtalen.

Selv om de europeiske landene i avtalen har forsøkt å redde den, er innsatsen fra Europa for å hjelpe Iran til å opprettholde atomavtalen, ikke god nok, mener iranske myndigheter.

 1. Les også

  Kina: Iran etterlever kravene i atomavtalen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Iran har gjenopptatt anrikingen av uran

 2. VERDEN

  IAEA-rapport: Irans uran-anriking overstiger atomavtalens grense

 3. VERDEN

  Vil du ha noen millioner i kontanter? USA fristet kaptein på oljetanker.

 4. VERDEN

  Iran bekrefter at sentrifugesenter ble rammet av brann

 5. VERDEN

  Kina: Iran etterlever kravene i atomavtalen

 6. KRONIKK

  Satsing på kjernekraft for å redde klimaet gir økt fare for atomkrig