Verden

Verdens mest undertrykkende land

Her er de 17 landene i verden hvor det er mest risikabelt å være uenige med sine myndigheter.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Den anerkjente amerikanske vaktbikkjestiftelsen Freedom House har siden 1973 laget en årlig liste der verden blir fordelt i frie, delvis frie og ufrie land. Nå har organisasjonen laget en tilleggsrapport der de identifiserer de landene i verden som scorer aller lavest på politiske og sivile rettigheter.

Listen innsholder følgende land: Burma, Cuba, Elfenbenskysten, Ekvatorial-Guinea, Eritrea, Hviterussland, Kina, Laos, Libya, Nord-Korea, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, Syria, Tsjad, Turkmenistan og Usbekistan.

Alle disse landene har scoret lavest eller nest lavest på en skala fra én til syv.

1,6 milliarder mennesker

I tillegg er territoriene Tibet, Sør-Ossetia og Vest-Sahara inkludert på listen over verdens verste steder for borgerrettigheter.

Les hele rapporten her.

Burmas president, Thein Sein. FOTO: AP

— Rapporten er en påminnelse om at over 1,6 milliarder mennesker – mer enn 24 prosent av verdens befolkning – lider hver eneste dag av den manglende verdigheten som følger av at de ikke får lov til å uttrykke sine grunnleggende tanker og meninger, at de ikke ikke får bestemme hvem som styrer dem eller hvordan velstanden i landet blir fordelt eller at de ikke får stilt noen til retten for de lovbruddene som begås mot dem, skriver Paula Schriefer, en av direktørene i Freedom House, i rapportens innledning.

Verst av de verste av de verste

Fordi skalaen Freedom House benytter seg av er så begrenset, er det vanskelig å definere hvilket land som er aller nederst på verstinglisten. Men ett land skiller seg likevel ut fordi det har fått lavest score – syv – hvert eneste år siden 1973: Nord-Korea.

— Regimet i dette svært isolerte landet holder sine 23 millioner innbyggere nærmest som slaver. Over 200.000 mennesker holdes fanget i et nettverk av kwan li so, politiske straffeleire, der de utsettes for straffearbeid, alvorlig underernæring og tortur, heter det i rapporten.

Riktignok er verden et friere sted enn for 30 år siden. Enkelte land, deriblant Guiana, Zimbabwe og Haiti, har kommet seg ut av bunnlisten.

Men organisasjonen bemerker at trenden har vært negativ de siste fem årene.

Laurent Gbagbo. FOTO: AFP

Elfenbenskysten er blant landene som har hatt en dårlig utvikling, hovedsakelig på grunn av ekspresident Lauren Gbagbos manglende vilje til å trekke seg som statsleder.

43 prosent er «frie»

Freedom House anslår at 45 land, deriblant Norge, er å anse som «frie». Innbyggerne i disse landene utgjør 43 prosent av verdens befolkning. 60 land er «delvis frie» og 47 ligger i kategorien «ikke frie». De 17 verstingene tilhører naturlig nok den siste gruppen.

Nå har verdenssamfunnet et viktig arbeid foran seg for å flytte land i riktig retning. Schriefer fastslår at FN-systemet er sentralt i dette arbeidet, og trekker frem FNs menneskerettighetsråd som nøkkelorganisasjonen i dette arbeidet.

Norge er et medlem av dette rådet.

Etterlyser Kina-handling

Schriefer sier at det er svært positivt at Burma, Libya, Syria, Somalia, Sudan og Nord-Korea har vært gjenstand for resolusjoner eller egne møter i Menneskerettighetsrådet den siste tiden.

Nå etterlyser hun handling overfor det mektigste landet på verstinglisten: Kina.

— Kina har aldri vært gjenstand for en vellykket resolusjon eller spesialsesjon i Menneskerettighetsrådet eller dets forgjenger, Menneskerettighetskommisjonen, til tross for det faktum at alvorlige forbrytelser finner sted i dette landet. Angrep på grupper som Falun Gong er vanlig. Det er også undertrykkelsen av minoriteter som uighurer og tibetanere, sier Schriefer til Voice of America.