Verden

Angola fryser bankkontoene til Afrikas rikeste kvinne

En domstol i Angola har blokkert bankkontoene til Isabel dos Santos, den tidligere presidentens datter, kjent som Afrikas rikeste kvinne.

En stor del av Angolas 30 millioner innbyggere lever i fattigdom og har ikke fått nyte godt av landets oljerikdom.
  • NTB

46 år gamle Isabel dos Santos og hennes kongolesiske ektemann Sindika Dokolo etterforskes for omfattende korrupsjon i en sak som dreier seg om det statlige oljeselskapet Sonangol og diamantselskapet Sodiam.

Foruten å fryse ekteparets bankkontoer har en domstol i Luanda blokkert eierandelene de to har i telekomselskapet Unitel og i sementselskapet Cimangola.

Les også

Angolas president har satt datteren til å lede Statoil-partner

Isabel dos Santos har – mye takket være investeringer gjort sammen med Sonangol – bygget seg opp som Afrikas rikeste kvinne.

Presidentens datter

José Eduardo dos Santos styrte Angola i 38 år, men ga fra seg makten i 2017. Året før utnevnte han datteren Isabel til sjef for den statlige oljegiganten Sonangol.

Fra før hadde hun fått kontroll over Angolas største mobiloperatør, og hun hadde sikret seg store eierinteresser i medier og banker både i hjemlandet og i Portugal.

Noe av det første Angolas nye president Joao Lourenco gjorde etter å ha overtatt, var å sparke Isabel dos Santos fra lederstillingen i Sonangol.

Les også

I Angola styrer presidentens sønn oljefondet. Slik ga han vennen et sugerør inn i pengebingen.

Sparket

Halvbroren hennes, José Filomeno dos Santos, fikk samtidig sparken som sjef for Angolas statlige investeringsfond. 41-åringen er tiltalt for å ha underslått rundt 13 milliarder kroner fra fondet

Tidsskriftet Forbes anslår i dag Isabel dos Santos' formue til å være på nærmere 20 milliarder kroner. De omtaler henne som Afrikas rikeste kvinne.

José Eduardo dos Santos, datteren og store deler av den øvrige familien lever nå i eksil og kaller korrupsjonsanklagene som rettes mot dem, for grunnløse.

Isabel dos Santos betegnet onsdag frysingen av bankkontoene som «et politisk motivert angrep». Hun hevdet på Twitter at hun ikke har fått anledning til å forsvare seg mot anklagene som ifølge henne «bygger på fabrikkerte dokumenter».

Les mer om

  1. Angola
  2. Santos