Verden

Kalte fersk statsminister for «en kassadame». Nå ber Estland om unnskyldning.

Estlands president har bedt om unnskyldning etter at landets innenriksminister omtalte Finlands nye statsminister som «en kassadame».

34 år gamle Sanna Mirella Marin ble i forrige uke statsminister i Finland. På grunn av sin unge alder og høy kvinneandel i regjeringen er hun blitt lagt merke til i store deler av verden.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

I forrige uke ble 34 år gamle Sanna Mirella Marin valgt som Finlands statsminister. Marin var ved tiltredelsen verdens yngste, sittende regjeringssjef.

Dette er også blitt lagt merke til i andre land, på godt og vondt.

«Nå ser vi hvordan en kassadame er blitt statsminister, og hvordan noen andre gateaktivister og ikke-utdannede mennesker også er blitt regjeringsmedlemmer.» Slik omtalte den 70 år gamle estiske politikeren Mart Helme den ferske finske statsministeren og noen av hennes ministre på radio, melder BBC.

Marin styrer en ung, kvinnedominert regjering.

Bildet av de kvinnelige lederne i den nye finske regjeringen vakte stor interesse utenfor landets egne grenser. Regjeringen ledes av Sanna Marin, nummer tre fra venstre.

Estland er den nordligste av de tre baltiske statene og har språklige bånd til Finland, som ligger rett over Finskebukta.

Helme er innenriksminister i Estland og leder ifølge BBC det høyrepopulistiske partiet Ekre.

Les også

Hun kom så vidt inn på videregående skole. Nå skal 34-åringen styre en ung, kvinnedominert regjering.

Ringte den finske presidenten

Nå er Kersti Kaljulaid, presidenten i Estland, kommet på banen. Hun har bedt Marin om unnskyldning for dette.

I ungdommen jobbet Marin ifølge NRK i kassen på et varehus. Hun var den første personen i familien som fullførte videregående og gikk på universitetet. Marin har ikke lagt skjul på at hun har vokst opp i en fattig familie.

President Kaljulaid har ringt sin finske kollega og bedt ham om å formidle hennes unnskyldninger til Marin og hennes regjering.

– Jeg innrømmet også overfor ham hvor flau jeg er over alt dette, sa hun.

Og saken engasjerer mange i Finland. Den finske forfatteren Jari Tervo skriver i en Twitter-melding at «i Finland kan en kassadame bli statsminister. I Estland kan en idiot bli innenriksminister».

Les også

Finland vil hente hjem barn fra Syria

Helme har også bedt om unnskyldning

Estiske opposisjonspartier har bedt Helme om å trekke seg eller at statsminister Jüri Ratas avskjediger ham.

Helme sier på sin side at kommentarene hans er blitt misforstått, men har selv bedt Marin om unnskyldning. Han har senere presisert at han hadde ment at det er «mulig å jobbe seg opp fra et lavt sosialt nivå og inn i toppolitikken».

– Hvis noen har misforstått det, vil jeg faktisk si at jeg ber om unnskyldning, la han til videre.

Les mer om

  1. Estland
  2. Finland