Ungarn har vedtatt unntakstilstand uten tidsbegrensning

Nasjonalforsamlingen i Ungarn har vedtatt en ny lov som gir statsminister Viktor Orbán utvidede fullmakter til å bekjempe koronaviruset.

Ungarns statsminister Viktor Orbán får utvidede fullmakter i kampen mot koronaviruset. Her inspiserer han en hjelpesending med medisinsk utstyr fra Kina.

Kritikere har fordømt den nye loven og mener den gir statsministeren unødvendig og ubegrenset makt.

– Det ungarske demokratiet er satt i karantene, sier opposisjonsleder Peter Jakab, ifølge BBC.

Ungarn erklærte nasjonal krisetilstand 11. mars. Ifølge lovforslaget gir den nye loven blant annet statsministeren fullmakt til å utvide unntakstilstanden til regjeringen selv mener den er over, noe som i praksis betyr at loven ikke har noen tidsbegrensing.

I tillegg risikerer alle som sprer «falskheter» om viruset eller kritikk av regjeringens tiltak mot det, fengselsstraff opp til fem år. Det har ført til bekymringer for pressefriheten i landet.

Ifølge Stefan Simanowitz i Amnesty International vil parlamentet nå i praksis oppløses, og det vil ikke bli gjennomført valg.

Over 100.000 har signert et opprop mot den nye loven.

Orban har sittet ved makten i Ungarn siden 2010 og er en selverklært illiberal nasjonalist.

Statsministerens parti, Fidesz, og den betydelige mindre regjeringspartneren KDNP har 133 seter – to tredeler av forsamlingens 199 parlamentarikere.

– Regjeringen hans har allerede en sterkere posisjon enn noen annen EU-regjering. Ungarn er ikke lenger et land med demokratiske kontrollmekanismer, sier Milan Nic i Tysklands utenrikspolitiske selskap (DGAP).

Saken oppdateres