Verden

Blått og hvitt-alliansen i Israel rakner etter forslag om kriseregjering

Det israelske partiet Blått og hvitt går i oppløsning etter at to partitopper trekker seg som følge av at partileder Benny Gantz ber om kriseregjering.

Det er opprør i det moderate høyrepartiet Blått og hvitt etter at partileder Benny Gantz ville danne kriseregjering med sin rival Benjamin Netanyahu.
  • NTB-DPA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Gantz ble torsdag overraskende valgt til leder av nasjonalforsamlingen Knesset etter at han tidligere denne måneden fikk i oppdrag å danne ny regjering.

Noe av det første han gjorde torsdag, var å be om at det dannes en krisesamlingsregjering med hans viktigste politiske motstander, statsminister Benjamin Netanyahu og hans Likud-parti.

Dette har ikke falt i god jord hos flere av Gantz' allierte, som nå har forlatt ham. Søndag godkjente Knesset oppsigelsen til tidligere forsvarsminister Moshe Yaalon og Yesh Atid.

– Vi vil kjempe mot det som fører oss til en korrupt regjering, som tramper på vårt demokrati, hete det i en felles uttalelse.

Oppsigelsene fører til at Gantz kun gjenstår med 15 av de 33 setene han vant valget med 2. mars.

Beslutningen om en samlingsregjering kommer samtidig som Israel sliter med å få kontroll over en rask spredning av koronaviruset.

Landet har 3865 bekreftede koronasmittede, og totalt 15 dødsfall. Tre av dem har kommet siste døgnet.

Les mer om

  1. Israel
  2. Benjamin Netanyahu