New Yorks guvernør viser hva som kan skje dersom byen ikke skaffer til veie 30.000 pustemaskiner

New Yorks guvernør Andrew Cuomo illustrerte lørdag et dystert scenario.

New Yorks guvernør Andrew Cuomo viser hvordan en manuell pustemaskin fungerer.

På en pressekonferanse lørdag viste New Yorks guvernør hvordan en manuell pustemaskin fungerer.

Virusepidemien i New York er ventet å nå et toppunkt i midten av april. Dersom ikke byen klarer å skaffe til veie 30.000 pustemaskiner (respiratorer) innen den tid, vil soldater måtte pumpe med hånd 24 timer i døgnet for å redde kritisk syke pasienter, skriver NTB.

Cuomo holdt lørdag en pressekonferanse der han blant annet kunngjorde at den føderale regjeringen har godkjent fire nye steder det skal bygges provisoriske sykehus.

Jeg tror ikke du trenger 40.000 eller 30.000 pustemaskiner, sa president Donald Trump torsdag da han diskuterte en forespørsel om pustemaskiner fra Cuomo.

Cuomo kalte fredag Trumps vurdering av situasjonen «feil og grovt uinformert», skriver CNN.

Advarer mot priskrig

USAs største by er hardt rammet av koronaviruset, og situasjonen er kritisk. Over 700 personer er så langt døde. New York regnes som episenteret for koronavirusutbruddet i USA.

Lørdag advarte Cuomo på Twitter om at konkurranse mellom de amerikanske statene presser opp prisene på livsnødvendig utstyr.

«Konkurransen skader oss alle ved massivt å øke prisene. Vi trenger en landsdekkende innkjøpsordning», skrev guvernøren.

Prisen på en pustemaskin har ifølge Cuomo økt fra 25.000 til 45.000 dollar.

Avviser «ubrukelig» idé fra Trump

President Donald Trump vurderer nå sette New York samt deler av New Jersey og Connecticut i karantene.

Cuomo er usikker på hva det betyr og om det lar seg gjennomføre. Bare minutter etter at Trump lanserte ideen skal Cuomo ha avvist den og kalt den «ubrukelig».

– Jeg vet ikke engang hva det betyr. Jeg vet ikke hvordan det kan la seg gjennomføre juridisk. Fra medisinsk synspunkt vet jeg ikke hva du ville oppnå. Jeg liker ikke engang lyden av det, sa Cuomo ifølge The New York Times.

Fredag besøkte New Yorks guvernør Andrew Cuomo et nesten ferdig provisorisk sykehus bygget av det amerikanske militæret. Det er forventet å åpne mandag og har 1000 sengeplasser.

Primærvalget i delstaten New York er utsatt til juni av smittevernhensyn.

2200 medlemmer av Nasjonalgarden er ifølge det amerikanske militæret satt inn i New York for å hjelpe til i arbeidet med å begrense smittespredningen i byen.