Assads regimestyrker ruller inn i Aleppo med stridsvogner

Den syriske hæren har iverksatt en ny offensiv mot opprørsgrupper i Aleppo. Flyktninger strømmer til Tyrkia, og jordanske myndigheter bekrefter at Syrias eks-statsminister befinner seg i Jordan.

En tom gate i nabolaget Salahedin i Aleppo etter kamper mellom den syriske hæren og opprørsgruppen Den frie syriske hær i går.
  • Åshild Eidem
Menn leter etter lik under restene av et hus syriske luftstyrker bombet i landsbyen Tel Rafat i går. Landsbyen ligger rundt 37 kilometer nord for Aleppo.
Menn leter etter lik under restene av et hus syriske luftstyrker bombet i landsbyen Tel Rafat i går. Landsbyen ligger rundt 37 kilometer nord for Aleppo.

Hæren iverksatte tidligere i går en ny offensiv mot Aleppo, Syrias største by. Stridsvogner og andre pansrede kjøretøy rullet inn i storbyen, og det brøt ut voldsomme kamper mellom regimestyrkene og opprørerne.

The Syrian Observatory for Human Rights anslår at 60 mennesker mistet livet i gårsdagens kamper, inkludert 15 sivile.

Mot slutten av dagen kom det uklare meldinger om i hvor stor grad opprørerne har mistet kontrollen.

— Vi har trukket oss ut, kom dere ut herfra, ropte en ensom opprørssoldat til Reuters reportere i bydelen Salahedin i Aleppo i går kveld.

En talsmann for opprørsstyrkene avviste derimot at Assads styrker hadde tatt kontrollen.

— Det syriske militæret befinner seg på en side av Salahedin, men de har ikke trengt inn i bydelen, og kampene fortsetter, sa Abu Mohammed til Reuters i går kveld.

Store ødeleggelser

Opprørsgruppen Tawheed-brigaden, som leder kampene i Aleppo, hevdet i går ettermiddag at de har ødelagt fem av hærens tanks i bydelen Salahedin, skriver The Guardian.

Regimet mente først å ha tatt kontroll over det strategisk viktige nabolaget, men senere onsdag hevdet opprørerne å ha tatt deler av bydelen tilbake.

Gruppen hevder også de har ødelagt et russisk MiG-jagerfly.

Les også

- Da Assad begynte å drepe folk, skjønte jeg at han ikke var noen god mann

Ifølge Guardians reporter i byen har en oberst og en brigadegeneral hoppet av, og de skal nå gi opprørerne innsideinformasjon om hærens invasjon.

En korrespondent for Al-Jazeera forteller at «et høyt antall mennesker er blitt drept eller såret i harde kamper i nærheten av Salahedin, der avanserte russiske tanks er brukt av regjeringsstyrkene».

The New York Times rapporterer at opprørerne for første gang har presentert det som kan være bevis på at de har skaffet seg bakke til luft-missiler.

— Venter massakre

Aleppo ligger rundt 40 kilometer fra grensen til Tyrkia, og i løpet av natten har over 1300 krysset den syrisk-tyrkiske grensen, skriver The Huffington Post. Dette er nesten dobbelt så mange som antallet flyktninger dagen i forveien.

Til sammen har nærmere 48.000 syrere nå flyktet til Tyrkia, som også er en viktig base for syriske opprørere.

- Vi venter en massakre i Aleppo. Regimet tar med seg forsterkninger til byen fordi de tror at dersom Aleppo faller, faller regimet, sier en syrisk flyktning som kaller seg Abu Ahmad til avisen.

Sentral avhopper er i Jordan

Jordanske myndigheter bekreftet i går at Syrias statsminister Riyad Hijab befinner seg i Jordans hovedstad Amman, melder The Jordan Times. Mandag ble det kjent at Hijab har sluttet seg til rekken av sentrale avhoppere fra det syriske regimet.

Les også

- Syrias statsminister har hoppet av

Samtidig har Syrias allierte Iran sendt en høytstående representant til landet.

Det iranske nyhetsbyrået ISNA melder at lederen for Irans øverste nasjonale sikkerhetsråd, Saeed Jalili, i dag møtte Syrias president Bashar al-Assad i Damaskus.

Der skal han ha understreket at «fienden» ikke må få sjansen til å hevne seg på den syriske nasjonen for «feilene den har lidd på grunn av motstanden». Jalili skal også ha understreket at demokrati og respekt for nasjonens valg er den eneste løsningen for Syria, ifølge nyhetsbyrået.

Videre medgir Irans utenriksminister Ali Akbar Salehi at noen av de 48 iranerne som ble bortført av opprørere i Syrias hovedstad Damaskus lørdag, er tidligere medlemmer av den iranske Revolusjonsgarden og det iranske forsvaret.

Iran har tidligere insistert på at de 48 iranerne kun var pilegrimer, og innrømmer nå for første gang at de har bånd til militæret.