Trump tar drapssiktet 17-åring i forsvar

USAs president Donald Trump forsvarte mandag en 17-åring som er siktet for å ha drept to personer i forbindelse med store demonstrasjoner i Kenosha i Wisconsin.

USAs president Donald Trump tar 17-åringen som er siktet for to drap i forbindelse med uroen i Kenosha, i forsvar.

Tirsdag planlegger Trump å besøke Kenosha, der det har vært store demonstrasjoner og mye uro etter at afroamerikanske Jacob Blake i forrige uke ble skutt sju ganger i ryggen av politifolk.

Kyle Rittenhouse (17) fra delstaten Illinois, er siktet for å ha skutt tre mennesker i forrige uke i forbindelse med protestene. To av dem døde, ifølge CBS News.

Mandag tok Trump Rittenhouse i forsvar.

– Jeg antar at han hadde havnet i store problemer. Han ville antagelig blitt drept, sa Trump om den siktede 17-åringen på en pressekonferanse.

Rittenhouse sies å kan ha hatt tilknytning til væpnede grupper på ytre høyrefløy som brukte våpen for å beskytte forretninger i byen fra hærverk og tyveri under opptøyene.

Les også

Jacob Blake (29) ble skutt syv ganger på nært hold. Nå settes nasjonalgarden inn mot protestene som fulgte.

Hevder det var selvforsvar

Ifølge siktelsen skal Rittenhouse først ha skutt en mann som forsøkte å ta fra ham våpenet han bar på. Mannen døde av skadene.

Deretter skal flere personer ha løpt etter ham og forsøkt å ta fra ham våpenet. Hendelsen ble filmet. Etter at 17-åringen mistet balansen, skal han ifølge siktelsen ha skutt en mann som sto over ham og forsøkte å ta fra ham skytevåpenet. Også han døde av skadene.

Til tross for at 17-åringen er drapssiktet, har flere konservative kommentatorer i USA tatt ham i forsvar, med budskap om at han handlet i selvforsvar.

Advokat: – Kyle er en grei gutt

Rittenhouses advokat, John Pierce, hevder også at 17-åringen ble angrepet av personene han skjøt.

– Han var i svært stor fare for å bli drept eller hardt skadet. Dette er 100 prosent selvforsvar. Kyle er en grei gutt, sa Pierce til den populære programverten Tucker Carlson på Fox News, da han gjestet Tuckers program.

Rittenhouse kommer fra den lille byen Antioch i Illinois som ligger omtrent 30 minutter sørvest for Kenosha. Ifølge advokaten krysset 17-åringen delstatsgrensen for å hjelpe en venn med å beskytte forretningen sin etter flere dager med uro i byen. Rittenhouse skal ha blitt jaget av en gruppe mennesker etter å ha forsøkt å slukke påsatte branner, hevder Pierce.

– De begynte å skrike at Kyle måtte bli drept og at de kom til å drepe han. De begynte ubønnhørlig å jage han nedover gaten som et byttedyr da han forsøkte å trekke seg tilbake. Da han etter hvert slapp opp for steder å trekke seg tilbake, ble det avfyrt skudd bak han, sier advokaten.

Ifølge Pierce skal en av mennene Rittenhouse skjøt også hatt våpen.

Bedt om å avlyse besøket

Trump vil ikke avlyse sitt besøk til Kenosha, tross advarsler fra delstatens guvernør.

Tony Evers, som er demokrat, har ringt til Trump og bedt ham revurdere besøket fordi det kan hindre forsøket på å skape ro etter skyteepisoden. Han har også argumentert med at byens innbyggere allerede er traumatisert av den siste tidens hendelser.

Les også

Trump tordner mot opptøyer, men det er ikke så sikkert at oppstanden er en stemmesanker

Vil etterforske «uro på venstresiden»

Opptøyer og protester har preget USA sterkt de siste månedene. President Trump sier at over 200 mennesker er pågrepet etter demonstrasjonene over hele landet og at det er opprettet et nytt organ for å etterforske «uro på venstresiden».

Det har skjedd etter at Trump-administrasjonen har startet arbeidet med å finkjemme store mengder videoopptak fra demonstrasjonene.

– Vi har pågrepet et stort antall mennesker, over 200. Det vil dere få høre mer om snart, sa Trump på en pressekonferanse mandag kveld lokal tid.

Han la til at alle de over 200, som er anklaget for ildspåsettelse, plyndring og for å være bråkmakere, er pågrepet i byer styrt av demokrater. Det er uklart over hvor lang tid pågripelsene har foregått.

Til Reuters opplyser Trump at justisdepartementet og departementet for innenlands sikkerhet sammen skal opprette et felles operasjonssenter for å etterforske «uro på venstresiden».

Tidligere mandag langet Trumps motkandidat Joe Biden ut mot presidentens håndtering av uroen i landet. Biden beskyldte presidenten for å nøre opp under voldsbruk i landet gjennom sin retorikk.

Aftenposten