Verden

Statsadvokaten: Mannen som ble skutt av politiet i Wisconsin, hadde kniv

Afroamerikanske Jacob Blake (29), som ble skutt i ryggen sju ganger av politiet i helgen, vedgår at han hadde en kniv, opplyser statsadvokaten i Wisconsin.

I etterkant av politiskytingen har det vært omfattende demonstrasjoner, opptøyer og hærverk i Kenosha i Wisconsin. Sent tirsdag kveld ble to personer skutt og drept, og en hvit person ble filmet mens han åpnet ild med et halvautomatisk våpen. Foto: David Goldman/AP/NTB scanpix

 • NTB-DPA-AP

Blake «vedgår at han hadde en kniv i sin besittelse» og det ble funnet en kniv på åstedet, sa statsadvokat Josh Kaul i Wisconsin på en pressekonferanse onsdag lokal tid.

Statsadvokaten sier politiet kom til stedet etter å ha fått en telefon fra en kvinne om en uønsket mann. Politibetjentene forsøkte å pågripe Blake og brukte en elektrosjokkpistol uten at det stoppet ham.

Blake gikk rundt bilen og inn på førersiden og «lente seg framover» og en av politibetjentene «avfyrte sitt våpen sju ganger». Alle skuddene traff Blake i ryggen, sier statsadvokat Kaul, som legger til at det ble funnet en kniv på gulvet på førersiden i bilen.

Politibetjenten som skjøt ble også identifisert og er suspendert mens etterforskningen pågår.

Opptøyer

I etterkant av hendelsen har det vært omfattende demonstrasjoner, opptøyer og hærverk i Kenosha. Sent tirsdag kveld ble to personer skutt og drept, og en hvit person ble filmet mens han åpnet ild med et halvautomatisk våpen. En tredje person ble skadd i skytingen.

En 17 år gammel hvit gutt ble onsdag pågrepet for drapene. Facebook-siden hans er fylt av støtteerklæringer til amerikansk politi

President Donald Trump vil sende føderale styrker til byen for å slå ned på opptøyene, og Det hvite hus opplyser at 2.000 soldater fra nasjonalgarden er klare til innsats.

Guvernør Tony Evers har innkalt 500 soldater fra delstatens nasjonalgarde til Kenosha og dermed doblet antallet fra dagen i forveien. Guvernørens kontor sier Evers jobber med andre delstater for å skaffe enda flere soldater og politistyrker.

Det er i tillegg innført portforbud fra klokken 19, en time tidligere enn kvelden før, men demonstrantene var onsdag kveld lokal tid ute etter at portforbudet tredde i kraft.

Justisdepartementet skal etterforske

USAs justisdepartement sender mer enn 200 føderale agenter fra blant annet FBI til Kenosha, og skriver i en uttalelse at de har startet en føderal etterforskning av skytingen av Blake.

– Føderale myndighetene er forpliktet til å etterforske denne saken så grundig og effektivt som mulig, heter det i uttalelsen.

Etterforskningen skal se på om det har skjedd brudd på borgerrettighetene.

Les mer om

 1. Krim
 2. Våpen
 3. Donald Trump
 4. Portforbud
 5. Skyting

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Politimann som skjøt svart mann i ryggen, er navngitt

 2. VERDEN

  Jacob Blake (29) ble skutt syv ganger på nært hold. Nå settes nasjonalgarden inn mot protestene som fulgte.

 3. VERDEN

  Trump vil sende føderale politistyrker etter opptøyer i Wisconsin

 4. VERDEN

  Unntakstilstand i Wisconsin: Politiet jakter på en antatt hvit mann etter at to ble drept under protester i Kenosha

 5. VERDEN

  Trump bes innstendig om å ikke komme til byen, men presidenten sier besøket vil «øke entusiasmen» i vippestaten

 6. VERDEN

  Inspiserer skadene i byen der Jacob Blake ble skutt i ryggen