Verden

- Gadafi haler ut krigen

Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen mener Muammar al-Gadafi tjener på at Libya-krigen drar ut i tid.

Libyas dikator Muammar Gadafi viste seg for få dager siden. Nå haler han ut tiden, tror Ola Bøe-Hansen.
  • Lars Inge Staveland

Gadafis våpen er fremdeles overlegne opprørernes.

— Selv om mye av materiellet er gammelt sovjetrussisk materiell, er det han har igjen av stridsvogner og artilleri sterkere skyts enn det som opprørerne har, sier Bøe-Hansen.

- Utnytter mandatet

Han sier Gadafi har vist en god evne til å tilpasse seg koalisjonens operasjonsmønster.

- Gadafi har hatt baser i forskjellige byer, både av innenrikspolitiske hensyn såvel som en form for beredskap. Materiellet gjemmes nå blant befolkede områder for å utnytte beskyttelsen som sikkerhetsrådsresolusjonen gir sivilbefolkningen. Han tilpasser seg kontinuerlig de rådende omstendighter. Dette viser hvilken slu leder Gadafi er og hvordan han har greid å kontrollere Libya i lang tid, sier Bøe-Hansen.

- Dette er både et politisk og et militærtaktisk spill, sier han.

- Spiller på krigstrøtte land

Han mener Gadafi nå driver en uthalingstaktikk.

— Gadafi er tjent med at denne konflikten drar ut i tid, og han vet at mange nasjoner i koalisjonen er krigstrøtte, sier Bøe-Hansen.

Med en effektiv våpenembargo vil imidlertid Libyas diktator før eller siden slippe opp for forsyninger til sine egne styrker.

— Ulempen for Gadafi med en lang krig, i tillegg til at våpenparken hele tiden reduseres av den Natoledede koalisjonen og et skrikende behov for vedlikehold, er at han vil gå tom for drivstoff, ammunisjon og penger til å betale leiesoldater med, sier Bøe-Hansen til Aftenposten.no.

Les også

  1. - NATO gjør ikke nok i Libya

  2. Libyas opprørere sier nei til fredsplan

  3. - Det var ikke dette Norge sa ja til