Verden

Ghani godtar Taliban-utspill om våpenhvile

Islamistgruppa Taliban, som kontrollerer over halvparten av Afghanistan, foreslår tre dagers våpenhvile. President Ashraf Ghani godtar tilbudet.

To afghanske menn på et tradisjonelt bakeri i den gamle delen av Kabul bærer på brett med kaker til markeringen av id al-fitr. Taliban-bevegelsen i landet kom lørdag med en uventet kunngjøring av tre dagers våpenhvile i forbindelse med feiringen. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix

  • NTB-AFP

Ghani ønsket lørdag det uventede tilbudet velkommen og beordret sine styrker til å godta det. Våpenhvilen skal tre i kraft ved inngangen til id al-fitr søndag.

– De nasjonale sikkerhetsstyrkene skal rette seg etter våpenhvilen og bare forsvare seg hvis de blir angrepet, sier Ghani.

Det har ikke vært vanlig med våpenhvile rundt id i Afghanistan. Tilbudet kommer etter en serie brutale angrep i landet, blant annet mot en barselklinikk i Kabul. Det antas at ekstremistgruppa IS sto bak dette angrepet.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg var blant dem som kommenterte utviklingen lørdag.

– Jeg er glad for kunngjøringene fra den afghanske regjeringen og Taliban om en tredagers våpenhvile rundt id. Alle parter burde gripe denne muligheten for fred, som kommer alle afghanere til gode. Nato er forpliktet til å bidra til Afghanistans sikkerhet på lang sikt, skriver Stoltenberg i en Twitter-melding.

Les også

  1. Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen

  2. USA og Taliban ble enige. Men den 40 år lange krigen er ikke over.

  3. Trump har hatt «god samtale» med Taliban-leder