Vellykket Spacex-oppskyting
Spacex-raketten Falcon 9 med to amerikanske astronauter om bord i romkapselen Crew Dragon, ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida lørdag.
Oppskytingen gikk helt etter planen klokka 21.22 norsk tid, og etter ett minutt brøt raketten lydmuren på sin vei ut i verdensrommet og den internasjonale romstasjonen ISS.
Det var jubel og applaus blant de mange på bakken og inne på Kennedy Space Center som fulgte spent med.
Også president Donald Trump hadde reist til Florida for å overvære oppskytingen.
Første forsøk ble avlyst
Den planlagte oppskytingen onsdag ble avlyst på grunn av dårlig vær.
Mindre enn 17 minutter før de skulle forlate Cape Canaveral i Florida fikk Bob Behnken og Doug Hurley onsdag beskjed om at værgudene ikke var med dem. Dermed ble bæreraketten Falcon 9 med romkapselen Crew Dragon stående på bakken.
Elon Musks Spacex er det første kommersielle selskapet som skal sende mennesker til den internasjonale romstasjonen ISS.
Spacex har siden 2012 sendt opp laste-romkapsler til den internasjonale romstasjonen.
– Det er åpenbart et stort steg å gå fra last til å sende opp to personer som er fedre og har familie, sa visepresident Hans Koenigsmann i Spacex tidligere denne uken.
Donald Trump er på plass for å se den historiske oppskytingen. Han var også til stede på Cape Canaveral-basen da det hele måtte utsettes. Sist gang en president var øyenvitne til en oppskyting, var i 1998 da Bill Clinton regjerte i Det hvite hus.
Siden USA satte romfergene på bakken i 2011, har de leid plasser på russiske Sojus-fartøy når amerikanske astronauter skal til og fra ISS.
– Blir spennende å følge utviklingen av kommersiell romfart
Næringsminister Iselin Nybø (V) sier det blir spennende å følge utviklingen av kommersiell romfart.
– Det blir utrolig spennende å følge med på den første private oppskytningen. Romvirksomheten utvikler seg i rakettfart, og Spacex er et godt eksempel på hvordan sektoren har gått fra å være dominert av statlige aktører til å åpnes for det kommersielle markedet, sier Nybø.
– Vi ser at flere private aktører tilbyr produkter og tjenester til både statlige og kommersielle kunder. Det blir interessant å følge utviklingen videre innen internasjonal romvirksomhet.