Fredriksen-kontrollert tankskip angrepet i Omanbukten

Tankskipet Front Altair fra John Fredriksens rederi Frontline ble angrepet i Omanbukten, bekrefter Sjøfartsdirektoratet. Det er rapportert om tre eksplosjoner på skipet.

Dette bildet fra den statlige iranske TV-kanalen IRIB, skal vise et av skipene som skal ha blitt utsatt for et torpedoangrep torsdag.

Saken oppdateres.

Torsdag hevet Sjøfartsdirektoratet sikkerhetsnivået for norske skip i området. Årsaken er at det skjedde en lignende hendelse for en måned siden.

På grunn av konflikten mellom USA og Iran er det økt spenning i området.

Torsdag morgen kom det meldinger om at to skip skal ha blitt utsatt for et angrep i havområdet mellom De forente arabiske emirater, Oman og Iran. Den internasjonale tankskipsorganisasjonen Intertanko, opplyser torsdag ettermiddag at to skip ble angrepet i Omanbukten.

– Etter de to angrepene denne morgenen, er jeg ekstremt bekymret for sikkerheten til mannskapene om bord på skipene som seiler gjennom Hormuzstredet, sier styreformann Paolo d’Amico i Intertanko.

Han peker på at 30 prosent av verdens olje som fraktes sjøveien, kommer gjennom nettopp dette stredet.

– Hvis farvannene blir utrygge, kan det sette forsyningen av olje til hele den vestlige verden i fare, sier d`Amico.

Utenriksdepartementet ber norske skip være forsiktige

Også det norske utenriksdepartementet gir uttrykk for bekymring.

– Vi er bekymret over situasjonen i Omanbukten. Denne typen hendelser bidrar til å øke spenningen i regionen ytterligere, skriver pressetalsperson Astrid Sehl i en pressemelding.

Norge er en av verdens ledende skipsfartsnasjoner, og for oss er fri navigasjon og sikker seiling på havene av stor viktighet, heter det i pressemeldingen.

– Overfor norske skip henviser vi til råd fra Rederiforbundet og Sjøfartsdirektoratet, om at det bør utvises høy aktsomhet og årvåkenhet i regionen.

To skip ble angrepet i iransk farvann torsdag. Utenriksdepartementet uttrykker bekymring over situasjonen i Omanbukten.

Motstridende meldinger

Det har vært motstridende meldinger om hva slags angrep de to skipene skal ha blitt utsatt for. Det er flere meldinger om at et av skipene skal ha blitt utsatt for et torpedoangrep, melder shippingavisen Tradewinds.

Det ene av de to skipene er tankskipet «Front Altair», som er eid av det John Fredriksen-dominerte tankrederiet Frontline. Skipet var på vei fra havnen Ruwais i De forente arabiske emirater og skulle til Taiwan.

Tankskipet fraktet 75.000 tonn med olje for Taiwans statlige oljeraffineri CPC. Wu I-fang, en talsperson for CPC, sier til BBC at skipet skal ha blitt rammet av et torpedoangrep, opplysninger som så langt ikke er blitt bekreftet.

Torsdag formiddag avviste iranske havnemyndigheter om at tankskipet «Front Altair» har sunket, melder den statlige iranske TV-kanalen IRIB. Det skjedde etter at det hadde kommet motstridende opplysninger om at skipet hadde sunket.

Det norskeide skipet «Front Altair» er et av to skip som skal ha blitt angrepet i Omanbukta.

Tre detonasjoner på Fredriksens skip

– Det er rapportert om tre detonasjoner på skipet, skriver Sjøfartsdirektoratet i en pressemelding.

Rundt klokken 13 skal «Front Altair» holdt man fortsatt på med slukningsarbeidet, og mannskapet er evakuert. Sjøfartsdirektoratet melder at det andre skipet ble angrepet på samme måte.

– Selv om det ikke er full klarhet i bakgrunnen for disse angrepene, er Sjøfartsdirektoratets råd, med bakgrunn i dagens hendelse, inntil videre å holde god avstand til iransk farvann, skriver de videre.

Det har torsdag foregått et omfattende slukningsarbeid etter at skipet «Front Altair» sto i brann.

Frontline: Kjenner ikke til årsaken

Rederiet Frontline kjenner ikke årsaken til eksplosjonen som rammet skipet «Front Altair» utenfor kysten av Iran.

– Kapteinen tok raskt beslutningen om å evakuere skipet for å sikre mannskapet, opplyser administrerende direktør Robert Hvide Macleod i Frontline Management i en uttalelse til Aftenposten.

Alle de 23 medlemmene av besetningen ble plukket opp av Hyundai Dubai som befant seg i nærheten, opplyser Macleod.

– Kapteinen og mannskapet har ut fra det vi nå vet håndtert en krevende situasjon i tråd rutinene, sier han.

Han opplyser at rederiet vil samarbeide med myndigheter og bergingsspesialister for å håndtere situasjonen best mulig.

Dette bildet ble tatt etter at slukningsarbeidet var ferdig.

Oljeprisen steg

Det andre skipet som ble utsatt for et angrep er Bernhard Schultes skip «Kokuka Courageous».

Et besetningsmedlem på tankskipet Kokuka Courageous er lettere såret etter det angivelige torpedoangrepet, det melder både Reuters og Bloomberg.

Ifølge Reuters steg oljeprisen med nær 4 prosent etter meldingene om hendelsene i Oman-bukten. Hendelsen skjedde like ved Hormuzstredet, som ligger svært strategisk til i bukten.

Kystvakten i Oman bekrefter at det har vært en angrep mot «Front Altair».

– Vi kan bekrefte at det har vært et angrep. Det har vært en eksplosjon om bord på det norskeide fartøyet, sier kystvaktens talsmann Nasser Selim til Dagbladet.

Ingen nordmenn om bord

Mannskapet er stort sett fra Russland, Georgia og Filippinene. Det var ingen nordmenn om bord, ifølge VG.

– Det jeg kan si er at alle 23 om bord er i sikkerhet. De er overført til et annet skip i nærheten, opplyste en representant for tankrederiet til VG.

Mannskapet besto av elleve russere, en georgier og elleve filippinere, opplyser Frontline i en uttalelse. Hele mannskapet ble fraktet til det iranske fastlandet.

John Fredriksen er den største eieren av selskapet Frontline, som igjen eier skipet «Front Altair».

Fikk hjelp av den amerikanske marinen

Den amerikanske marinen har bidratt i redningsarbeidet, opplyser amerikanske myndigheter til Reuters.

– Vi er kjent med rapportene om angrepet mot to tankskip. Den amerikanske marinen mottok to nødmeldinger, sa Joshua Frey fra den amerikanske marinen tidligere torsdag formiddag.

Besetningen på «Kokuka Courageous» ble evakuert i redningsbåter og reddet over til et annet skip, opplyser en i besetningen til Reuters.

Den iranske marinen hevder å ha reddet 44 besetningsmedlemmer fra de to tankskipene, melder Irans statlige nyhetsbyrå IRNA. Nyhetsbyrået omtaler hendelsen i Omanbukten som en «ulykke».

Les også

Irak kan bli slagmark igjen

Uro i området

Angrepet på de to skipene i Omanbukten kommer nøyaktig en måned etter at fire oljetankere ble angrepet utenfor havnen Fujairah på østsiden av De forente arabiske emirater. Også den gangen ble et norsk skip, «Andrea Victory», angrepet.

Etterforskningen har vist at dykkere plasserte miner som festes med magnet til skipene. De ble plassert slik at skipene skulle bli skadet, men ikke senket. Operasjonen var så sofistikert at myndighetene i De forente arabiske emirater mener en statlig aktør må ha stått bak.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton har lagt skylden på Iran. Iran har nektet for at de sto bak.

Norge, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har i FNs sikkerhetsråd sagt at angrepet på de fire oljetankerne var en «sofistikert og koordinert» operasjon som mest sannsynlig ble utført av en «statlig aktør».

– Angrepene setter internasjonal kommersiell skipsfart og verdens energiforsyning i fare og truer internasjonal fred og sikkerhet, sa de tre landene i en felles pressemelding etter møtet i FNs sikkerhetsråd den 6. juni.