Verden

Wikileaks og Amnesty kritiske til Manning-dommen

– Brad elsker sitt land og var stolt over å bruke sin uniform. Mest av alt vil vi takke de tusener av mennesker som har kjempet Brads sak og bidratt med finansiell og emosjonell støtte gjennom denne vanskelige tiden, sier familien.
  • Farlig, nasjonal sikkerhetsekstremisme, sier Wikileaks i en uttalelse etter dommen mot Bradley Manning. 25-åringen ble blant annet funnet skyldig i en rekke brudd på spionasjeloven.
  • Nina Selbo Torset
    Nina Selbo Torset
    Journalist

Til tross for at Bradley Manning ble frifunnet for det mest alvorlige punktet i tiltalen, landsforræderi, ble han funnet skyldig i seks brudd på spionasjeloven, fem tilfeller av tyveri, ett tilfelle av datasvindel og flere brudd på militære regler.

Det faller ikke i god jord hos Wikileaks, som mottok de 700.000 hemmeligstemplede dokumentene fra Bradley Manning.

— Farlig, nasjonal sikkerhetsekstremisme, sier Wikileaks i sin umiddelbare reaksjon.

Familien er skuffet

Mannings familie uttrykker også skuffelse, selv om de er glade for at han ikke ble dømt for å hjelpe fienden.

– Brad elsker sitt land og var stolt over å bruke sin uniform. Mest av alt vil vi takke de tusener av mennesker som har kjempet Brads sak og bidratt med finansiell og emosjonell støtte gjennom denne vanskelige tiden, sier familien.

- USAs myndigheter ville skremme

American Civil Liberties Union (ACLU) er en amerikansk ideell organisasjon som arbeider for å fremme borgerrettigheter i USA. De mener Manning ble dømt for å skremme andre varslere fra å lekke informasjon i fremtiden.

Les også

Bradley Manning ikke skyldig i å ha hjulpet USAs fiender

— Selv om vi er lettet over at Manning ble frifunnet for det mest alvorlige tiltalepunktet, mener vi fortsatt at lekkasjer til pressen av offentlig interesse ikke bør bli rettslig forfulgt. Manning har erklært seg skyldig i å offentliggjøre klassifisert informasjon. Det er en forbrytelse som kan gi lang straff i seg selv.

- Det er derfor tydelig at amerikanske myndigheter valgte å ta ut tiltale for landsforræderi for å skremme andre som ønsker å spre slik informasjon i fremtiden, sier direktør Ben Wizner, ifølge nyhetsbyrået AP.

Amnesty: Rettssaken var symbolsk

En uttalelse fra Amnesty International beskylder amerikanske myndigheter for å ha tråkket over streken.

— Myndighetenes forfølgelse av landsforræderi-tiltalen var virkelig å ta det for langt. Ikke minst fordi det ikke fantes noe bevis for at Manning mente å skade USA ved å offentliggjøre dokumentene til Wikileaks, sier Widney Brown i Amnesty International.

— Det er vanskelig å ikke konkludere med at rettssaken mot Manning var symbolsk og for å sende følgende budskap: Amerikanske myndigheter vil ta deg.

Les også

  1. I dag faller dommen i Bradley Manning-saken

  2. USA og Russland i samtaler om Snowden

  3. Manning-rettssaken inn i avsluttende fase