Verden

Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark

En nynazistisk gruppe har besøkt flere barne- og ungdomsskoler og videregående skoler for å få elevene til å ble rasebevisste. Flere tilfeller er politianmeldt.

 • NTB-Ritzau

Den nordiske motstandsbevegelse har på en måned besøkt fire barne- og ungdomsskoler og én videregående skole. Der skal medlemmer av den nynazistiske gruppen ha satt opp plakater og lagt igjen flyveblad med budskap som beskrives som propaganda, skriver avisen Berlingske.

I slutten av oktober troppet flere menn opp på en skole i Randers i Aarhus. En av mennene skal ha brukt en megafon til å oppfordre elevene til å motsette seg masseinnvandringen.

Les også

Flertallet av jøder i Danmark ble reddet fra nazistenes folkemord. Hvorfor? | Lars Grue

– Dere må bygge et sterke fellesskap med deres hvite brødre og søstre. Dere må skape dere en rasebevissthet, skal mannen ha ropt.

Gruppen ble fjernet av politiet, og skolen har meldt forholdet til politiet. I anmeldelsen heter det at både elever og lærere følte seg utrygge, skriver Berlingske.

– Forholdet er av antisemittisk karakter, som altså omfatter antisemittisk hærverk, propaganda, oppsetting av plakater og så videre. Vi etterforsker disse handlingene samlet, sier politiinspektør Michael Kjeldgaard ved politiet i Østjylland.

Gruppen kaller seg en revolusjonær nasjonalsosialistisk kamporganisasjon, men en forsker ved Aarhus Universitet har tidligere kalt budskapet deres for «rendyrket nazisme».

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Tre ganger måtte Det hvite hus rykke ut etter Joe Bidens Taiwan-utsagn. Var de ikke brølere likevel?

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5