Verden

– Sladdet Mueller-rapport sendes Kongressen i midten av april

En redigert utgave av spesialetterforsker Robert Muellers rapport vil oversendes Kongressen senest i midten av april, opplyser USAs justisminister William Barr.

Muellers sluttrapport er fortsatt hemmelig og vil etter alle solemerker bli gjenstand for en hard politisk og juridisk dragkamp. Demokratene i Kongressen har krevd tilgang til alt materialet i Muellers etterforskning, inkludert bevisgrunnlaget. Foto: Cliff Owen / AP / NTB scanpix
  • NTB
Spesialetterforsker Robert Muellers har ikke funnet bevis for noe hemmelig samarbeid mellom Donald Trumps medarbeidere og Russland, ifølge justisdepartementet. Foto: Jon Elswick / AP / NTB scanpix
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Så langt er det bare et fire siders sammendrag som Barr har gjort av den nesten 400 sider lange rapporten som er offentliggjort. Demokratene i Kongressen har krevd å få se hele dokumentet, og ikke bare sammenfatningen.

Barr sier Muellers rapport redigeres av juridiske hensyn, blant annet knyttet til følsomme etterretningstemaer og for å beskytte «perifere tredjeparters» privatliv.

Barr kommer med de nye opplysningene i et brev som er offentliggjort av justiskomiteen i Representantenes hus.

– Ingenting å skjule

– Alle vil snart kunne lese rapporten selv, skriver Barr i brevet.

Han skriver også at han ikke har tenkt å la Det hvite hus gjennomgå rapporten før den blir oversendt Kongressen.

– Jeg har absolutt ikke noe å skjule, sa president Donald Trump til journalister i Florida etter at Barrs brev ble lagt ut. Han gjentok sin karakteristikk av etterforskningen som en «heksejakt».

Trump sa han vil la Barr ta alle avgjørelser om offentliggjøring av rapporten, og føyde til at han har stor tillit til justisministeren.

Russland

Spesialetterforsker Robert Mueller har undersøkt Russlands antatte forsøk på å påvirke det amerikanske valget i 2016. Spesialetterforskeren har ikke funnet bevis for at Donald Trump eller hans medarbeidere samarbeidet med russiske myndigheter i valgkampen.

Mueller er mer uklar når det gjelder om Trump har forsøkt å hindre etterforskningen.

– Spesialetterforskeren konstaterer at «selv om denne rapporten ikke konkluderer med at presidenten begikk en forbrytelse, så frikjenner den ham heller ikke», skriver justisministeren i sitt sammendrag.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Amerikansk politikk
  4. Etterforskning