Verden

Italia og Malta vil avvise tankskip kapret av migranter

Hverken Malta eller Italia vil ta imot migrantene som antas å ha kapret et tankskip i Middelhavet.

Torsdag gikk det kaprede skipet inn i havnen på Malta. Der ble de møtt av væpnet millitære.
  • NTB

Torsdag morgen melder Maltas marinestyrker at de har gått om bord på tankskipet som ble kapret av migranter i Middelhavet. Skipet var opprinnelig på vei til Tripoli, men endret plutselig kursen mot nord, i retning den italienske øya Lampedusa og Malta.

Den siste meldingen som ble sendt fra skipet, var en nødalarm fra kapteinen.

– De er pirater

En spesialenhet ble torsdag «utsendt for å borde og sikre fartøyet for å gi kontrollen over skipet tilbake til kapteinen», sier Maltas væpnede styrker (AFM) i en uttalelse.

Videre i uttalelsen opplyses det at tankskipet, migrantene og mannskapet på skipet nå blir ledsaget til Malta av AFM, der de blir overlevert til politiet for videre etterforskning.

AFM anslår at skipet legger til kai klokken 8.30 lokal tid, og på skipsovervåkningstjenesten Marine Traffic ser skipet ut til å nærme seg øya like før 7.30.

Myndighetene på Malta mottok først meldinger om et kapret skip og opplyste at «de holder et øye med situasjonen», ifølge en talsmann for den maltesiske hæren.

Landet satte militærpersonell i beredskap og ønsker ikke å slippe skipet inn i maltesiske farvann. Heller ikke italienerne er interessert i å ta imot skipet.

– De er ikke i nød, de er pirater, skrev Italias innenriksminister Matteo Salvini på Twitter.

Italias innenriksminister Matteo Salvini sier migrantene bare kan glemme å komme til Italia.

– Stakkars skipbrudne, som kaprer handelsskipet som reddet dem, fordi de vil bestemme kursen, sier Salvini til nyhetsbyrået ANSA og la til at migrantene kan «glemme Italia».

– Flykter fra helvete

Selskapet som står for driften av skipet, har bedt europeiske land «opptre med grunnleggende rettigheter i tankene og huske at det er snakk om mennesker som flykter fra helvete».

Tidligere onsdag sa EU at de inntil videre stanser den omstridte operasjonen med å patruljere det sentrale Middelhavet for å redde migranter til sjøs.

Les mer om

  1. Innvandring
  2. Migrantkrisen i Europa