Verden

Valget i Iran forlenget etter dårlig frammøte

Iranske myndigheter forlenget fredag valget med flere timer. I håp om økt frammøte, holdt stemmelokalene i de store byene åpne helt til midnatt.

I en nøye regissert seanse avla ayatolla Ali Khamenei sin stemme fredag.
  • NTB-AFP-AP
Iranere står i kø i et valglokale i Teheran.
Oppmøtet var lavt under fredagens valg i Iran, der tusenvis av reformvennlige kandidater på forhånd var nektet å stille.
Irans nasjonalforsamling har begrenset makt, men politiske hauker ventes å komme styrket ut av fredagens valg i landet. Det kan få følger for neste års presidentvalg.
Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei var selv blant de første til å avgi stemme fredag og har understreket at det er en religiøs plikt å delta i valget.
Kvinner avga fredag stemmer i et eget valglokale i Teheran. Foto. AP / NTB scanpix

Sju timer etter at valglokalene åpnet, var det bare 11 millioner av landets 58 millioner stemmeberettigede som hadde avlagt stemme, opplyste innenriksdepartementet til det halvstatlige nyhetsbyrået Isna.

Irans øverste leder var selv en av de første som la stemmeseddelen i urnen, omgitt av TV-kameraer.

– Alle som bryr seg om Irans nasjonale interesser, bør delta i valget, lød Khameneis oppfordring.

Tidligere i uka kom han med en enda klarere oppfordring til sine landsmenn.

– Å delta i valget er en religiøs plikt, ikke bare en nasjonal eller revolusjonær plikt, sa han og la til at høy valgdeltakelse vil styrke Iran og forpurre de «onde planene» til USA og Israel.

Forsøkte å lokke

Det lave oppmøtet fikk først valgkommisjonen til å utsette stengingen av valglokalene med to timer, deretter ble valget forlenget med ytterligere to timer og i de store byene helt til midnatt.

Iransk TV forsøkte etter beste evne å lokke flere til å stemme, blant annet ved å minne om USAs likvidering av lederen for Revolusjonsgardens elitestyrke, general Qasem Soleimani, i Bagdad 3. januar.

– Det er min plikt å følge i martyren Soleimanis fotspor, sa en ung velger utenfor en moské i Soleimanis hjemby Kerman.

– Hver eneste stemmeseddel er et missil i hjertet på USA, sa en av lederne i Revolusjonsgarden, Amir Ali Hajizadeh.

Tusenvis utestengt

Oppfordringene og formaningene bidro tilsynelatende ikke til å øke oppslutningen om valget på 290 representanter i nasjonalforsamlingen, og utvalget av kandidater var da også begrenset.

Over 7.000 potensielle kandidater ble på forhånd nektet å stille. De fleste av dem som er utestengt, er moderate og reformvennlige, og president Hassan Rouhani er blant dem som har protestert på Vokterrådets strenge siling.

Blant dem som ble nektet å stille til gjenvalg, var 90 sittende medlemmer av nasjonalforsamlingen, der Rouhanis tilhengere sikret seg en stor seier over ytterliggående kandidater ved valget i 2016.

Begrenset makt

Den iranske nasjonalforsamlingens makt er begrenset, men det fryktes at valget vil svekke de mer moderate og reformvennlige på bekostninger av hauker og ultrakonservative.

Dersom dette skjer, vil det svekke Irans muligheter for økt økonomisk samarbeid med Vesten, noe landet sårt trenger etter at USA trakk seg fra atomavtalen og gjeninnførte strenge sanksjoner.

Flere hauker i nasjonalforsamlingen vil også kunne styrke deres mulighet til å gjenerobre presidentposten i 2021, når den mer moderate Rouhanis andre periode er omme.

Lovet normalisering

Rouhani vant de to siste presidentvalgene med løfter om å normalisere landets forhold til omverdenen, noe president Donald Trump bidro til å sette en stopper for.

EU har slått ring om atomavtalen og sagt seg villig til å hjelpe Iran med å omgå de amerikanske sanksjonene, men dette har så langt vist seg å være vanskelig.

Iran står nå oppe i en økonomisk krise, med stor arbeidsløshet, stigende levekostnader og forvitring av offentlige tjenester. Dette har resultert i omfattende demonstrasjoner og opptøyer de siste månedene, der over 300 mennesker ifølge Amnesty International er drept og flere tusen er fengslet.

Les også

  1. Iran masseproduserer erkefiendens flagg for å brennes

  2. 9500 kandidater disket før Irans valg

  3. Iran prøvde å skjule alt. – De hadde ikke noe valg da de snudde.

  4. Reformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling

Les mer om

  1. Iran
  2. Teheran
  3. Demokrati