Verden

Venezuela trekker seg fra forhandlinger i protest mot USA

Venezuelas regjering vil ikke sende delegasjon til neste runde samtaler med den USA-støttede opposisjonen. Det er en protest mot USAs siste sanksjoner.

Venezuelas president Nicolás Maduro gjør sitt beste for å sende signaler til USA om at han ikke lar seg pille på nesa av nye sanksjoner. Nå trekker han seg fra videre samtaler med opposisjonen, som støttes av USA. Foto: Leonardo Fernandez / AP / NTB scanpix
  • NTB

President Nicolás Maduro har bestemt at delegasjonen ikke skal delta i de planlagte møtene i Barbados torsdag og fredag – 8. og 9. august, heter det i en melding fra regjeringen i Venezuela onsdag.

Maduro oppgir sanksjonene til Trump-administrasjonen som årsak til avgjørelsen.

Presidentens representanter skulle delta i samtaler med delegasjonen til opposisjonsleder Juan Guaidó, men det blir ikke noe av på grunn av den «alvorlige og brutale aggresjonen» som president Donald Trumps administrasjon «kontinuerlig utøver mot Venezuela», heter det i en meddelelse fra regjeringen.

Trump beordret tidligere denne uka nye og skjerpede sanksjoner rettet mot regimet i Venezuela som hindrer amerikanske selskap og personer i å gjøre forretninger med Maduros regjering og dens støttespillere.

Tirsdag sa Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton at Maduros allierte Kina og Russland bør avstå fra å gjøre forretninger med landet, og at deres «støtte til Maduro-regimet er uakseptabel».

I en uttalelse fra Kinas utenriksdepartement kaller talsperson Hua Chunying sanksjonene en «alvorlig innblanding» og et brudd på normene i internasjonale forbindelser.

Hun legger til at Kina vil fortsette å samarbeide med Venezuela, og ber samtidig USA om å respektere internasjonal lov og å slutte med oppvigleri.

Kinas president Xi Jinping sa i juni at Beijing vil bidra til å gjenopprette en normalsituasjon i Venezuela.

Les mer om

  1. Venezuela
  2. USA
  3. Nicolás Maduro