Verden

Tre drept og flere skadet på matfestival i USA

Tre personer er drept i skyting på en matfestival i Gilroy i delstaten California, opplyser politiet. En mistenkt person er også skutt og drept.

Festivaldeltagere løper fra festivalområdet etter at en eller flere personer avfyrte skudd søndag ettermiddag.
  • NTB
  • Ingvild Fjelltveit

I tillegg til de tre drepte ble 11 personer såret i skytingen, ifølge en pressemelding lokale myndigheter har sendt ut.

En seksåring er blant de drepte, opplyser byrådsmedlem i Gilroy Fred Tovar, ifølge CNN.

Flere titall politifolk er i arbeid på stedet, og det blir beskrevet som en pågående aksjon. Én mistenkt person er skutt og drept av politiet.

Flere vitner har sagt at en annen person var sammen med den antatte gjerningspersonen. Politiet undersøker nå disse opplysningene.

Redningsmannskaper på festivalen der tre personer ble skutt og drept mandag.

Populær matfestival

Skytingen på matfestivalen startet i 17.30-tiden søndag ettermiddag.

Videoer fra sosiale medier viser folk søke dekning mens man hører skudd i bakgrunnen. Bandet Tin Man som spilte da skytingen startet, søkte dekning på scenen.

Skytingen skjedde på Gilroy Garlic Festival som arrangeres årlig. Den foregår over tre dager og avsluttes søndag. Festivalen tiltrekker seg rundt 100.000 mennesker årlig.

Politiet eskorterer folk bort fra området der en person skjøt og drepte tre personer.

Skar hull i gjerdet

Det var streng sikkerhetskontroll med metalldetektor og søk i alle vesker for alle som ville inn på festivalen, men den antatte gjerningspersonen kom seg inn ved å skjære et hull i gjerdet før han åpnet ild med et gevær.

Politi som var på stedet, konfronterte skytteren og skjøt ham under et minutt etter at skytingen startet, sier politisjef i Gilroy Scot Smithee.

Julissa Contreras forteller at hun så en hvit mann i 30-årene som skjøt rundt seg med gevær.

– Jeg kunne se at han skjøt i alle retninger. Han siktet ikke på noen spesielt. Det var bare venstre til høyre, høyre til venstre. Han var helt klart godt forberedt, sier hun til NBC.

Politisjef Scot Smithee holdt pressekonferanse om hendelsen mandag.

Stupte under scenen

Jack van Breen, som var på scenen da skytingen startet, sier han så en mann i grønn skjorte og grå bandana rundt halsen som skjøt inn i folkemengden med det som så ut til å være et automatgevær.

Han og de andre medlemmene av bandet stupte under scenen. Han sier han hørte noen rope «hvorfor gjør du dette», og at mannen svarte «fordi jeg er virkelig forbanna».

Etter at skytingen var over, ba politiet alle som var under scenen om å komme ut med hendene i været.

Full panikk

Gilroy er en liten by på 50.000 innbyggere, rundt 15 mil sør for San Francisco. Hvitløkfestivalen er årets store begivenhet.

Masseskytinger skjer nærmest daglig i USA, og hittil i år har det vært 242 slike, viser en oversikt fra Gun Violence Archive.

Les mer om

  1. USA
  2. Skyting
  3. Festival