Over 15.000 papirløse utlendinger utvist fra Istanbul

Istanbul har på knapt tre uker utvist over 15.000 innvandrere og flyktninger uten gyldige papirer, deriblant syrere, opplyser kontoret til byens guvernør.

Medlemmer av en proislamsk gruppe demonstrerer til støtte for syriske flyktninger i Istanbul. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB scanpix

Blant de utviste er 2.630 uregistrerte syrere som er sendt til flyktningleirer utenfor byen, opplyser kontoret på sin hjemmeside.

Andre papirløse er sendt til andre byer i påvente av deportasjon.

Tyrkia har siden i fjor vært rammet av en økonomisk krise, noe som har ført til mer negative holdninger til de mange syrerne som har kommet til landet som følge av krigen i nabolandet.

I juni ble det meldt om slåsskamper mellom syrere og tyrkere i Istanbul.

Syrere har rett til midlertidig beskyttelse som flyktninger i Tyrkia, men myndighetene har skjerpet sikkerhetstiltakene mot dem.

I forrige uke fikk uregistrerte syriske flyktninger frist til 20. august for å forlate Istanbul eller bli sendt til den tyrkiske byen der de først ble registrert.

Tyrkiske medier har også meldt at enkelte syrere er blitt deportert til hjemlandet, noe som har skapt stor frykt blant mange syrere som i årevis har oppholdt seg i Tyrkia for å slippe unna krigen og regimet til president Bashar al-Assad.

Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu avviste i forrige uke meldingene om deportasjoner.

I alt 4 millioner flyktninger bor i Tyrkia, hvorav 3,6 millioner er fra Syria. Tyrkia er dermed det landet i verden som har tatt imot flest flyktninger.

Over en halv million syrere er registrert i Istanbul. I tillegg antas det at 300.000 syrere som er registret andre steder i landet, bor i byen.