Verden

USA utvider sanksjoner mot Venezuela

President Donald Trump beordrer at alle venezuelanske regjeringsmidler i USA skal fryses.

En kvinne går forbi en plakat med påskriften «Trump, dropp blokaden mot Venezuela» i Caracas i Venezuela i juli. Nå strammer Trump grepet i stedet. Foto: Leonardo Fernandez / AP / NTB scanpix
 • NTB

Presidentordren påvirker all venezuelansk eiendom og interesser i eiendom som Venezuelas regjering har i USA, eller som kommer inn til USA fra nå av. Fra nå av kan ikke noen slike eiendommer, interesser eller midler, heller ikke om de havner på amerikanske hender, røres på noen måte.

Disse midlene er «blokkert og kan hverken overføres, betales med, eksporteres, trekkes tilbake eller på annen måte handles med», heter det i presidentens ordre, som trer i kraft umiddelbart.

Trump begrunner ordren med at Maduro fortsatt «tilraner seg makten» i Venezuela og bryter menneskerettighetene.

Ordren er ikke langt unna å være en fullstendig handelsblokade, og er så langt den tøffeste linjen USA har kjørt mot Maduros regime siden Trump i januar anerkjente opposisjonsleder Juan Guaidó som Venezuelas rettmessige president og demokratisk valgte leder av nasjonalforsamlingen.

Guaidó utropte seg selv som president og fikk raskt bred internasjonal støtte, men på hjemmebane har det vært tyngre. Det har vist seg spesielt å være tungt å vende Maduros lojale støttespillere i militæret mot ham, noe som er helt sentralt for å ta over makten.

Tidligere sanksjoner fra USA har vært rettet mot Venezuelas oljeindustri, kilden til mesteparten av landets eksportinntekter.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  Dette er sjelden kost i norsk politikk

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5