Verden

USA: - IS-leir i Libya utgjorde trussel mot Vesten

En IS-treningsleir i Libya ble natt til fredag bombet av amerikanske militærfly fordi de som oppholdt seg der planla angrep mot USA og andre vestlige interesser, opplyser Pentagon.

Pentagons pressetalsmann, Peter Cook(til venstre) opplyste i dag at IS-krigerne i leiren planla angrep mot USA og andre vestlige interesser i regionen. Her er han flankert av forsvarsminister Ash Carter. Foto: POOL

 • Ntb

Rundt 40 personer skal ha blitt drept i angrepet, ifølge nyhetsbyråene Reuters og AFPs kilder. Målet for angrepet var ifølge The New York Times den tunisiske jihadisten Noureddine Chouchane, som knyttes til to store terrorangrep i Tunisia i fjor.

— Vi gikk til dette steget mot Noureddine Chouchane og treningsleiren etter å ha slått fast at både han og de andre IS-krigerne i leiren planla angrep mot USA og andre vestlige interesser i regionen, sier det amerikanske forsvarsdepartementets Pentagons pressetalsmann Peter Cook fredag, uten å gå i ytterligere detalj.

Han legger til at USA holder muligheten åpen for å gjennomføre ytterligere angrep mot IS-mål i Libya.

— Vi har gjort det klart at vi må konfrontere IS uansett hvor de befinner seg, sier Cook.

— De har utgjort en direkte trussel mot USA, de har oppfordret til angrep på USA og våre allierte, og vi skal fortsette å konfrontere dem for å beskytte vår nasjonale sikkerhet, sier Cook.

- Arbeidere

Leiren som ble bombet av amerikanske fly natt til fredag ligger i Sabratha, vest for Libyas hovedstad Tripoli og like ved grensen til Tunisia.

Sabrathas borgermester Hussein al-Thwadi sier til nyhetsbyrået Reuters at 41 mennesker ble drept da bombene slo ned i en bygning i bydelen Qasr Talil i 3.30-tiden fredag morgen.

Han sier utenlandske arbeidere bodde i bygningen som ble rammet, men ifølge en vestlig tjenestemann New York Times har snakket med, var angrepet rettet mot en leir som huset medlemmer av ekstremistgruppen IS. Tjenestemannen sier 30 IS-rekrutter ble drept.

Avisen har også snakket med kilder i Libya som sier de fleste drepte var tunisiske menn. Det er uklart nøyaktig hva slags forbindelse de hadde til IS, og noen kilder sier de tror gruppen var samlet i et gårdshus for å høre en tale fra en religiøs leder da angrepet skjedde.

Tunisia-angrep

Det er uklart om Chouchane ble drept. Mannen utpekes av avisens kilde som hjernen bak IS' fløy i Libya. Dessuten knyttes han til terrorangrepet i Tunis som kostet 22 menneskeliv på Bardo-museet i mars i fjor, samt blodbadet i Sousse i juni samme år. Minst 38 mennesker, de aller fleste turister, ble drept i det siste angrepet.

De tunisiske mennene som gikk til angrep i Tunis og Sousse, skal alle ha fått trening i Libya.

Spekulasjonene om at en ny vestlig intervensjon i Libya kan være på trappene, har økt i takt med at IS har styrket sitt fotfeste i Libya det siste året. IS-krigere kontrollerer blant annet den viktige havnebyen Sirte.

Kaos

Libya har vært preget av vold, kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra USA, Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime.

En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet, der det ble holdt valg i 2012. I august året etter inntok en allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper hovedstaden Tripoli og drev regjeringen og nasjonalforsamlingen på flukt.

Siden har landet hatt to rivaliserende regjeringer, den internasjonalt anerkjente med tilhold i Tobruk øst i landet. IS har utnyttet maktvakuumet, og frykten har de siste månedene økt for at den ytterliggående islamistgruppen etablerer en ny maktbase i det oljerike nordafrikanske landet.

 1. Les også

  Avis: - USA bombet IS-leir i Libya

 2. Les også

  - Minst 65 drept i bombeangrep mot politiet i Libya

 3. Les også

  Tunisia bygger sperring mot grensen til Libya

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Manchester-terrorist knyttes til Paris-bomberne

 2. VERDEN

  Her må menn under 35 år ha skriftlig tillatelse fra foreldrene for å reise utenlands

 3. VERDEN

  IS hevder gruppen sto bak angrep på kristne i Egypt

 4. VERDEN

  Krisemøte i FNs sikkerhetsråd om Libya-bombing

 5. POLITIKK

  Torsdag kommer dommen over Norges Libya-bombing

 6. VERDEN

  I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya