Britisk parlamentsmedlem død etter å ha blitt skutt på åpen gate

Det britiske parlamentsmedlemmet Jo Cox døde av skadene hun ble påført da hun ble skutt og knivstukket, opplyser politiet.

Jo Cox (innfelt) ble skutt på åpen gate i Bristall i West Yorkshire torsdag ettermiddag.

Jo Cox (41) ble angrepet av en mann mens hun var i hjemdistriktet for å møte lokale velgere i Berstall 14 kilometer vest for Leeds i West Yorkshire. Mannen skjøt henne tre ganger og stakk henne med kniv gjentatte ganger ved 14.50-tiden norsk tid torsdag. Fire og en halv time senere meldte politiet at hun var død av skadene.

– Jo Cox er død, sa politisjefen i West Yorkshire, Dee Collins, under en pressekonferanse klokken 18.00 norsk tid.

Han opplyste at parlamentsmedlemmet fra Labour ble erklært død av en lege på stedet der hun ble angrepet.

En 77 år gammel mann ble også skadet under angrepet, men han fikk ikke livstruende skader.

Politiet opplyser at en 52 år gammel mann som er mistenkt i saken ble pågrepet like etter angrepet.

– Folk må samle seg mot hatet som drepte henne

Jo Cox etterlater seg ektemannen Brendan Cox og to små barn. Ektemannen Brendan sier i en uttalelse at Jo ville hatt to ønsker. For det første at de to barna deres blir overøst med kjærlighet, og for det andre at folk «gikk sammen mot hatet som drepte henne».

Jo Cox arbeidet for at Storbritannia skulle forbli medlem i EU. På dette bildet fra 15. juni er hennes ektemann Brendan Cox, som har vært rådgiver for tidligere statsminister Gordon Brown, og deres to små barn på plass i en båt mens de driver valgkamp for kampanjen for fortsatt EU-medlemskap. Kvinnen som holder flagget er ikke identifisert.

Etterforsker om mannen ropte «Britain First»

Gjerningsmannen ropte «Britain First» da han angrep og skjøt Jo Cox og også senere da han ble arrestert av politiet, sier øyenvitnet Graeme Howard til The Guardian.

The Guardian skriver at politiet etterforsker om dette er riktig.

Et annet øyenvitne, Clarke Rothwell, sier til Manchester Evening News at han så en mann som skjøt Cox med et skytevåpen som så gammelt ut. Han så også at han knivstakk henne.

– Mannen ropte «Britain first, Britain first», men så så det ut til at han fikk panikk og stakk av, sier Rothwell til avisen.

Politiet ber øyenvitner melde seg

På spørsmål fra pressen om gjerningsmannen ropte «Britain First», så svarer politisjef Dee Collins at politiet ikke vet om det er tilfelle, men at de ønsker at øyenvitner skal melde seg for politiet.

Dersom gjerningsmannen faktisk har ropt «Britain First», så kan dette ifølge Guardian tyde på at gjerningsmannen sympatiserer med en politisk gruppering på ytre høyre fløy som heter Britain First. I så fall er det mye som tyder på at angrepet på Jo Cox var politisk motivert.

Britain First ble dannet i 2011. Gruppens fremste kampsaker er å kjempe mot innvandring og det de anser som en islamisering av det britiske samfunnet.

– Dette er ubekreftede påstander

Britain First skriver på sine nettsider at britiske medier på bakgrunn av tredjehånds opplysninger og løse påstander desperat forsøker å legge skylden for angrepet på Britain First.

Jayda Fransen, nestleder i Britain First, sier partiet undersøker opplysningene.

– Vi ble ekstremt sjokkert over disse meldingene og vi er meget oppsatt på å få dem bekreftet, for akkurat nå så er dette ubekreftede påstander, sier hun til Guardian. – Dette er absolutt ikke den typen handlinger som vi støtter.

Saken fortsetter under bildet

Et par damesko og en veske ligger igjen på stedet der Jo Cox ble skutt og knivstukket.

52-åring pågrepet

En 52-åring er pågrepet etter angrepet på Cox. Han er navngitt i britiske medier og bor i det samme området som der Cox er valgt som parlamentsmedlem. Naboer beskriver ham som en rolig mann som gjorde noe gartnerarbeid for folk i området, skriver Guardian.

Han har bodd i den samme boligen i 32 år, ifølge det lokale valgregisteret. Han bodde der sammen med sin bestemor inntil hun døde, sier naboene til Financial Times.

Politiet sier de ikke er på utkikk etter noen andre mistenkte.

Politiet opplyste på sin pressekonferanse at de har tatt beslag i våpen, inkludert et skytevåpen.

Politisjef Collins sa også at det er for tidlig i etterforskningen til at de kan si noe om motivet for angrepet.

To politimenn står utenfor boligen til den 52 år gamle mannen som er pågrepet etter drapet på Jo Cox.

Labour er i sjokk

Jo Cox ble valgt inn i Det britiske parlamentet i fjor. Hun representerer Labor Party, det britiske arbeiderparti. 42-åringen er gift og har to små barn.

Labours leder Jeremy Corbyn sendte torsdag ut en uttalelse der han skriver at «hele Labour og Labour-familien – og hele landet – kommer til å være i sjokk etter det forferdelige drapet på Jo Cox i dag».

Storbritannias statsminister David Cameron ga også uttrykk for sin sorg.

Avlyser all kampanjevirksomhet i EU-kampen

Britiske politikere er nå midt i den avgjørende innspurten av valgkampen før folkeavstemningen om fortsatt EU-medlemskap torsdag 23. juni.

Vote Leave, kampanjen for å melde britene ut av EU, sier de vil avlyse alle valgkamparrangementer resten av dagen.

Det samme melder Britain Stronger in Europe, kampanjen for å bli i EU. Cox kjempet for fortsatt EU-medlemskap for britene.

Akkurat nå er det uklart om drapet kan få noen innvirkning på folkeavstemningen om EU-medlemskap, men noen kommentatorer har gitt uttrykk for at dødsfallet kan være til fordel for dem som ønsker fortsatt EU-medlemskap, og som har slitt på meningsmålingene de siste dagene, skriver Reuters.